Bičo: Velika je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih

1642440237 bolnica
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nastavlja se rast broja zaraženih koronavirusom. Prošle sedmice potvrđeno je više od 15.000 novozaraženih.

Trenutni rast broja zaraženih negativno utječe na zdravstveni sistem, a na bolovanju je sve veći broj zdravstvenih radnika.

Osjećaj slabosti, potom temperatura i kašalj. Kada ove simptome osjete građani odmah idu da se testiraju. A takvih je, nakon praznika, sve više.

Zdravstveni sistem na udaru. Sanela Alihodžić 29 godina radi na radiologiji. Korona i nedostatak kadra učinio svoje. Sada je na trijažnom punktu.

“Velike su gužve i nije jednostavno raditi. Tu smo svi po jedno jer nema puno sestara. Ima puno pozitivnih testova sada, jedno vrijeme nije bilo, sada već nekoliko dana ima”, rekla je Alihodžić za N1.

Obolijevaju i zdravstveni radnici. Na Univerzitetskom kliničkom centru više od 300 radnika na bolovanju. Širom države jako slično.

“Već je evidentno da je sve veći broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi i u kantonalnoj bolnici i u Domu zdravlja Bihać, prema informacijama koje imam tako je i u drugim općinama kantona. Zdravstveni radnici su unazad dvije godine izloženi velikom naporu”, naglašava Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

“Vrlo bitan nam je svaki zdravstveni radnik, mi smo i ranije bili poprilično knapirani. Čim vam neko izostane iz sistema vi to osjetite… Mi smo ovladali sada malo pritiskom. On je još uvijek itekako prisutan, najviše na drive in i covid ambulantama”, pojasnio je Arman Šarkić, iz JU Dom zdravlja KS.

Veliki pritisak i u Brčko Distriktu, te u entitetu Republika Srpska.

“Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 576. Nа rеspirаtоru su 44 оsоbе. U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо priјаvljеno je 17 smrtnih slučајеvа”, saopšteno je iz Instituta zа јаvnо zdrаvstvо RS.
Institut zа јаvnо zdrаvstvо RS

Ovakve teže slučajeve, pokazuje dosadašnje iskustvo, sprečava vakcinacija. No, i dalje je manje od pola miliona vakcinisanih u entitetu RS, u Federaciji također nizak procenat. Dvije doze primilo manje od 40% stanovnika.

“Tu je velika razlika kod osoba koje su vakcinisane i koje nisu. Uglavnom kod njih traje kraće i ne završi sa komplikacijama, nije potrebna hospitalizacija. Nevakcinisnaih imamo 70% hospitalizovanih. Nevakcinisani razviju teže kliničke simptome”, pojasnila je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Iako rapidno raste broj zaraženih virusolozi imaju dobru prognozu. Naime, najavljuju kraj epidemije koronavirusa jer omikron soj izaziva blaže simptome. Njegovo brzo širenje poziv je, kažu epidemiolozi, da se pridržavamo mjera koje se ponavljaju već dvije godine.