Biden će na tržište pustiti 15 miliona barela nafte iz američkih rezervi

nafta
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U decembru će Sjedinjene Američke Države pustiti na tržište još 15 miliona barela nafte iz rezervi, kako bi se stabilizirala cijena goiva u zemlji, ali i na svjetskom tržištu, objavila je Bijela kuća.

Predsjednik SAD-a Joe Biden danas bi trebalo da objavi ovu odluku. To je rekordna količina puštanja iz američkih strateških rezervi nafte, s tim da je moguće i veće “oslobađanja” ako cijene energije porastu.

Naredba, koju će Biden objaviti, znači da će predsjednik “jasno dati do znanja da je administracija spremna poduzeti značajne dodatne poteze, ukoliko bude potrebe, tokom ove zime zbog ruskih ili drugih akcija koje narušavaju globalna tržišta.

Nova tranša nafte iz strateških američkih naftnih rezervi od 180 miliona barela stiže kao odgovor na poskupljenja povezana s invazijom Rusije na Ukrajinu, rekao je u utorak visoki američki zvaničnik pod uvjetom anonimnosti. On smatra da se strateške rezerve nafte ne koriste neodgovorno, prenosi France24.

GODISNJICA
MARKETING