Biden još 1993. predvidio genocid u Srebrenici i prvi se zalagao za vojnu intervenciju NATO-a

Screenshot 3 1181
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Joe Biden dobro poznaje Balkan, kao potpredsjednik je bio dva puta a 1993. je skoro nedjelju dana bio tamo. Predvidio je genocid u Srebrenici i protjerivanje Albanaca sa Kosova i prvi se zalagao vojnu intervenciju NATO-a.

“Srpski nacionalisti se nadaju da će Trump ostati predsjednik. Većina Muslimana na Balkanu drži palčeve Bidenu. Obje strane imaju dobre razloge za svoj stav”, piše pod naslovom “Joe Biden i genocid” Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u opširinom članku iz kojeg DW donosi dijelove.

“Da bi se razumjelo zašto srpski nacionalisti odbacuju Jea Bidena, dok se bosanski Muslimani ili kosovski Albanci sa muslimanskom većinom nadaju da će on biti sljedeći predsjednik SAD, korisno je osvrnuti se na 1993. godinu” piše Mihael Martens za FAZ.

Biden prvi put na Balkanu

Naime “u to vrijeme Biden je predstavljao državu Delaware u Senatu SAD i bio član Odbora za spoljne poslove u čije ime je aprila 1993. na nedjelju dana otputovao u Evropu, kako bi iz prve ruke stvorio sliku o krvoproliću u ratovima tokom raspada Jugoslavije.”

“Biden se u Sarajevu sastao sa Alijom Izetbegovićem, bosanskim predsjednikom i vođom bosanskih Muslimana, u Beogradu je razgovarao sa srpskim vladarom Slobodanom Miloševićem i bosansko-srpskim ratnim vođom Radovanom Karadžićem. U Napulju i Štutgartu su ga američki NATO generali izvijestili o vojnom toku borbi na Balkanu.

Saznanja sa tog putovanja Biden je sumirao u izvještaju na ukupno stotinu stranica pod naslovom – Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savjest Zapada – pokazujući koje su to opcije politike Zapada u prvom ratu u Evropi od 1945.”

“Taj izvještaj je izuzetno jasan i dalekovid”, piše Mihael Martnes i ističe: “Da su vlade zemalja NATO u to vrijeme slijedile Bidenove preporuke, mogli su se izbjeći strašni masakri i desetine hiljada mrtvih na Balkanu. Ali, prijedlozi senatora postali su primjenjena politika tek godinama kasnije.”

Prvo predskazanje

“Vidovitost Bajdenove analize najjasnije se vidi u jednoj sporednoj rečenici, koja se retrospektivno čini gotovo proročanskom: Biden upozorava da će, ako Zapad ne bude djelovao – Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, za koji u to vrijeme skoro niko nije čuo – postati Gernika našeg doba.

“Biden je ovu rečenicu napisao dvije godine i tri mjeseca prije genocida u kojem su trupe pod komandom generala bosanskih Srba Ratka Mladića ubile više od 7.000 bosanskih Muslimana i na svjetsku mapu strahota koje su skrivli ljudi upisale ime Srebrenica. Na toj mapi se od 1937. otkako su ga bombardovali Nijemci i Italijani, nalazi španski gradić Gernika.”

“Iako drugi zapadni političari 1993. nisu mogli ili nisu htjeli da prave razliku između žrtava i počinilaca, a za velikosrpsku kampanju protjerivanja su mogli da ponude samo priče o diplomatskim pregovaračkim rješenjima, Bidenova analiza je bila kako jasna tako i tačna: Na Balkanu se dobro naoružana srpska vojska bori protiv jedva naoružanih Hrvata i bosanskih Muslimana, kojima Zapad dodatno otežava odbranu perverznim embargom na oružje.To mora da se promijeni.”

“Biden se pozvao na (već tada bivšu) britansku premijerku Margaret Thatcher, koja je tražila vojnu intervenciju Zapada protiv srpske agresije. Ko hoće mir na Balkanu, mora se pripremiti za rat, rekao je Bajden:

“Sjedinjene Države moraju voditi Zapad u odlučnom odgovoru na srpsku agresiju, počev od vazdušnih udara na srpsku artiljeriju širom BoIH i na jedinice Jugoslovenske narodne armije u Srbiji koje su bile umiješane u ovaj međunarodni zločin. Zapadne snage trebale bi da unište svaki most preko Drine preko kojeg srpske vlasti nastavljaju da snabdijevaju bosanske Srbe”, citira FAZ izvještaj iz 1993.

“Jer, iz straha od moguće odmazde nad preopterećenim i loše naoružanim plavim šljemovima u Bosni, Zapad dugo nije reagovao na srpske masakre koji su se redali, jedan za drugim”.

“Zbog toga je Izetbegović Biden na sastanku u bunkeru u Sarajevu rekao – ako trupe UN ne mogu zaštititi sebe ni Bosnu, već samo sprječavaju Zapad da izvrši vazdušne udare na srpske artiljerijske položaje, onda bi bilo bolje da se potpuno povuku. Biden je to vidio slično: Ili naoružati plave šljemove kako bi mogle da brane sebe i Bosance, ili iz osnova preispitati tu misiju”.

Drugo predskazanje

“Na drugom mjestu u izvještaju Biden zapadnu politiku u Bosni ponovo izričito naziva nerealnom, pa čak i perverznom. Takva politika prije ili kasnije prijeti da dovede do toga da se rat proširi i na druga područja, upozorava on i razvija stravičan scenario:

Ako ne budu spriječeni, Milošević i njegovi srpski poslušnici u Prištini započeće čišćenje Kosova protjerivanjem kosovskih Albanaca u Makedoniju i Albaniju.

Ovim je Biden precizno predvidio ono što desilo 1999. i konačno, poslije dugogodišnjeg odlaganja izazvalo intervenciju NATO protiv Srbije i Crne Gore.”

“Ali 1993. Zapadna vojna intervencija još je bila daleko, pa je Biden izjavio da će Milošević i varvarstvo kojim diriguje nastaviti da djeluju pod kišobranom Neville Chamberlaina ako Zapad ne promijeni kurs.”

“Biden je ovu opasku o opasnosti politike smirivanja kombinovao sa preporukom da Washington povuče sve diplomate iz Beograda i tako bude primjer ostalim zapadnim državama. Prigovor da se moraju održavati kanali komunikacije sa glavnim pokretačem rata Miloševićem, Biden je odbacio kao naivan ili ciničan: Komunikacija sa Miloševićem nema nikakvu vrijednost. Nije važno šta on kaže. A šta on radi, to možemo da vidimo, napisao je on imajući u vidu srpsku osvajačku politiku praćenu lažnim pričama o miru iz Beograda.”

Vučićeva Srbija i Biden

“Bilo je to prije više od četvrt vijeka”, piše Martnes. “Od tada, srpski nacionalisti Bidena smatraju dokazanim neprijateljem Srbije, kako je to uoči Bidenova posjete Beogradu 2016. konstatovala Srpska radikalna stranka, Vučićev bivši politički dom.

“Razumljivo je da političar sa Vučićevom prošlošću, koji je, između ostalog, radio kao ministar propagande u Miloševićevom režimu tokom rata na Kosovu 1999, ne bi volio da Bajden postane američki predsjednik.”

“Glupo je doduše izjednačavati Vučića sa Miloševićem, kao što to čine dijelovi srpske opozicije koja je i inače bez ideja, ali tačno je ovo: retorički dobro obučeni Vučić je za samo nekoliko godina od Srbije koja je bila donekle funkcionalna demokratija – napravio predsjedničku demokratiju koju on kontroliše.

Njemu je svakako u interesu da ga ocijenjuju prema riječima, a ne prema djelima. U Evropi mu to još uvijek izuzetno dobro uspijeva. Ali Jose Biden, koji je kao američki potpredsjednik dva puta dolazio na Balkan, prati igru koja se tamo igra, i to ne od juče” konstatuje na kraju FAZ.