Biden naredio objavljivanje tajnih dokumenata o terorističkim napadima 11. septembra

Screenshot 6 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je kako je FBI dobio odobrenje za skidanje oznake povjerljivosti s dokumenata istrage o terorističkom napadu 11. septembra te da će dokumenti vrlo brzo biti dostupni javnosti. Odluka američkog predsjednika uslijedila je nakon velikog pritiska kongresmena, ali i porodica žrtava terorističkog napada koje su tražile objavljivanje dokumenata kako bi se otkrila eventualna umiješanost Saudijske Arabije u napad.

“Kako se bliži 20. godišnjica terorističkog napada, američki narod zaslužuje da dobije potpunu sliku o tome šta njihova vlada zna o tim napadima”, navodi Biden.

Prema odluci, zapisi istrage bit će objavljivani u dijelovima narednih šest mjeseci.

“Prema naredbi, elektronska komunikacija FBI-a od 4. aprila 2016. godine trebala bi biti objavljena do 11. septembra ove godine. U roku od dva mjeseca, FBI i druge agencije morat će objaviti sve ostale spise koji su bili tajni, a koji su vezani za operaciju Encore. U roku od četiri mjeseca vlast će objaviti sve izvještaje o intervjuima, dokumente, nalaze istrage i druge značajne spise, dok će u narednih šest mjeseci biti obavezni objaviti sve relevantne dokumente iz drugih istraga koje se vežu za teroristički napad i koje dokazuju umiješanost Saudijske Arabije”, navodi se.

Iako su zvaničnici tvrdili da bi neselektivno objavljivanje informacija moglo ugroziti nacionalnu sigurnost, Biden smatra kako se mora postići bolja ravnoteža između transparentnosti i odgovornosti za dokumente koji se trenutno nalaze pod oznakom “povjerljivo”.

“Informacije ne bi trebale ostati povjerljive kada javni interes za otkrivanje informacija nadmaši bilo kakvu štetu po nacionalnu sigurnost”, navodi se.

Porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra 2001. godine dugo su tražile od Sjedinjenih Američkih Država da objave rezultate istrage o mogućem učešću Saudijske Arabije u ovom napadu. Porodice su naročito tražile objavljivanje podataka koji navodno povezuju saudijske zvaničnike i dvojicu napadača koji su živjeli u Kaliforniji nekoliko mjeseci prije napada.

Iako bi dokumenti trebali dokazati umiješanost Saudijske Arabije u napad, zvaničnici ove zemlje oštro su odbacili bilo kakvu umiješanost u događaje s početka 21. stoljeća.