Screenshot 3 1420
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da je administracija Donalda Trumpa uništila američke sigurnosne službe s obzirom na to da su im ispražnjeni resursi, a i moral.

Biden je optužio Trumpovu administraciju i za nedostatak informacija koje pruža njegovom tranzicijskom timu.

“Naišli smo na prepreke u Ministarstvu obrane i Uredu za upravljanje i proračun. Trenutno jednostavno ne dobijamo sve informacije koje su nam potrebne od odlazeće administracije u ključnim područjima nacionalne sigurnosti. Prema mom mišljenju, to nije ništa drugo nego neodgovornost”, rekao je Biden nakon sastanka sa svojim vanjskopolitičkim timom.

Nakon Bidenove izjave v.d. ministra odbrane Christopher Miller kazao je da su zvaničnici maksimalno profesionalno radili na podršci tranzicijskim aktivnostima.

“Ministarstvo odbrane obavilo je 164 razgovora s više od 400 zvaničnika i osiguralo pristup za više od 5.000 stranica dokumenata, što je mnogo više nego što je to prvenstveno tražio Bidenov tim”, dodao je Miller.

Glasnogovornik Pentagona je kazao da je ova agencija bila u potpunosti transparentna s Bidenovim timom.

Biden je također dodao da je njegovom timu potrebna jasna slika o “položajima vojnih snaga SAD-a širom svijeta, jer smatra da bi protivnici mogli iskoristiti svaku zabunu koja se desi u ovoj zemlji.

“Mnoge agencije ključne za sigurnost u SAD-u pretrpjele su ogromnu štetu. Većina ih je stradala u pogledu osoblja, kapaciteta i morala, a politički procesi su atrofirali ili su ostavljeni na stranu”, naveo je Biden.

Nakon što je Biden pobijedio Trumpa na izborima 3. novembra njegov tim se tek krajem novembra počeo sastajati sa zvaničnicima Trumpove administracije radi koordinacije primopredaje.

Republikanac Trump odbio je priznati poraz, a njegov je ured samo odobrio saradnju s Bidenom 23. novembra.

Trump je također smijenio ministra odbrane Marka Espera ubrzo nakon izbora, a sve zbog njegovog neslaganja da rasporedi vojsku protiv demonstranata koji su protestovali protiv rasizma, piše BBC.