Screenshot 2 25


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da želi ubrzati proces usvajanja paketa pomoći od 1.900 milijardi dolara naglašavajući da je to spreman učiniti i bez podrške republikanaca koji usporavaju taj proces.

Ova odluka je uslijedila nakon gubitaka velikog broja radnih mjesta u SAD-u usljed pandemije. Uprkos mišljenjima ekonomskih analitičara da je riječ o iznimno velikom paketu pomoći, Biden je rekao da će u ovom slučaju djelovati brzo jer želi spasiti američku ekonomiju.

Kongresom vladaju demokrate tako da planiraju izglasati ovaj paket pomoći nakon što je Biden u ponedjeljak održao sastanak sa nekoliko republikanskih senatora u Bijeloj kući nadajući se da će pristati na njegovo usvajanje. Ipak, taj sastanak nije prošao u željenom pravcu s obzirom na to da su republikanci tražili da se paket pomoći smanji na 618 milijardi dolara.

Kongres ga treba usvojiti
Joe Biden predstavio paket od 1.900 milijardi dolara pomoći za spas američke ekonomije

“Mnogi ljudi gube nadu. Vjerujem da Amerikanci trenutno očekuju našu pomoć i mi moramo poduzeti te korake i ne iznevjeriti ih. Zbog toga ću po tom pitanju djelovati brzo. Volio bih da se ovaj paket pomoći donese uz podršku republikanaca, međutim, jednostavno nisu spremni pratiti naše planove”, kazao je Biden.

Ovim paketom pomoći je predviđeno da većina Amerikanaca pojedinačno primati naknadu od 1.400 dolara.

On uključuje i 415 milijardi za borbu protiv koronavirusa te 440 milijardi dolara za pomoć malim preduzećima.

Zatim je naglasio da je broj zaposlenja u januaru bio znatno manji od očekivanog ističući da američka ekonomija trpi samim time što je dosad 10 miliona Amerikanaca ostalo bez posla usljed pandemije koja je odnijela 460.000 života u SAD-u.

“Hoćemo li reći milionima Amerikanaca da sačekaju uvjeravajući ih da će biti bolje, a bez posla su već mjesecima te se plaše za svoju egzistenciju”, naglasio je Biden.

Demokrate kojima pripada Biden, a koji imaju većinu u oba doma Kongresa, planiraju ubrzati proces donošenja paketa pomoći.

Na takav način se može postupiti jednom godišnje uz mogućnost da se u Senatu ovaj paket pomoći usvoji sa 51 umjesto 60 potrebnih glasova.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris dala je odlučujući 51. glas bez podrške ijednog republikanca, a kasnije tog dana je Zastupnički dom usvojio plan budžeta sa 219 glasova opet bez republikanaca-

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi predvidjela je da će se konačno paket pomoći moći usvojiti do sredine marta.

“Naš rad na suzbijanju koronavirusa i pružanju pomoći Amerikancima hitan je i od najvećeg prioriteta”, napisala je Pelosi u pismima demokratima prije glasanja, piše BBC.