Bidenova supruga napravila što nijedna prva dama u istoriji SAD-a nije

jill biden 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jill Biden vratila se na svoje radno mjesto. Nakon nekoliko mjeseci online podučavanja engleskog jezika prva dama danas nastavlja lično podučavati iz učionice na North Virginia Community Collegeu, gdje je radila od 2009. godine.

Ona je prva prva dama koja ima puno radno vrijeme izvan Bijele kuće.

“Postoje neke stvari koje jednostavno ne možete zamijeniti, a ja se jedva čekam vratiti u učionicu”, rekla je nedavno za magazin Good Housekeeping.

Prva dama bila je nestrpljiva da vidi svoje studente nakon više od godinu dana virtualnog podučavanja izazvanog pandemijom.

“Prva dama koja radi velika je stvar”, rekla je Tammy Vigil, profesorica komunikacija na univerzitetu u Bostonu koja je napisala knjigu o prvim damama Michelle Obama i Melaniji Trump, prenose američki mediji.

Prve dame nacije nisu radile izvan kuće. Brinule su se za svoje muževe, odgajale djecu i obavljale ulogu domaćice. Neke prve dame radile su kao posebne ambasadorice svojih muževa. Posebno je bila aktivna Eleanor Roosevelt, koja je putovala po SAD -u i izvještavala predsjednika Franklina D. Roosevelta, čije su aktivnosti bile ograničene zbog dječje paralize. Zalagala se za siromašne, manjine i druge osobe u nepovoljnom položaju te je počela pisati nacionalnu novinsku kolumnu iz Bijele kuće.

Novije prve dame, poput Laure Bush, koja je bila učiteljica u osnovnoj školi i bibliotekarka, prestale su raditi izvan kuće nakon što su im muževi izabrani na funkciju predsjednika. Hillary Clinton i Michelle Obama bile su zaposlene majke koje su gradile karijeru u Bijeloj kući.

70-godišnja Jill Biden kroji novi put za sebe i svoje nasljednice. Prva dama je rekla da je oduvijek željela biti žena s karijerom.

“Podučavanje nije samo ono što ja radim. To sam ja”, kazala je Jill jednom prilikom.