BiH 66. u svijetu po slobodi medija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

PORTAL072INFO

BiH se nalazi na 66. mjestu u svijetu po slobodi medija, objavljeno je u najnovijem izvještaju Reportera bez granica o medijskim slobodama.

U odnosu na druge zemlje u regionu, bolji smo od Crne Gore, koja je na 114. mjestu, i Makedonije, koja je plasirana na 124. mjestu. Od BiH su bolju poziciju zauzeli Srbija na 54. mjestu i Hrvatska, koja je jedno mjesto ispred BiH. Slovenija je sa 34. mjestom “predvodnik” regiona po slobodi medija.

Tri najslobodnije zemlje za medije su Finska, Holandija i Norveška, a najneslobodniji su Turkmenistan, Kongo i Eritreja, koja se nalazi na neslavnom 180. mjestu.

Reporteri bez granica su naš region ocijenili “buretom baruta”, zbog medijskih nesloboda u Makedoniji i Crnoj Gori.

“Razlog za brigu je bezbjednost novinara u Crnoj Gori u kojoj je tradicija istraživačkog novinarstva mnogo razvijenija nego u nekim susjednim zemljama. Glavni izvori nezavisnog novinarstva su ‘Vijesti’ i ‘Dan’ i magazin ‘Monitor’, čiji su novinari često žrtve prijetnji i fizičkih napada od kojih su neki bili izuzetno ozbiljni”, navode Reporteri.

Reporteri su uputili i kritike na račun SAD, pominjući slučajeve Vikiliksa, te zviždača Edvarda Snoudena i skandal prisluškivanja građana od strane Nacionalne agencije za bezbjednost, zbog čega su SAD, prema Reporterima, pale za 13 mjesta i nalaze se na 46. mjestu po medijskim slobodama.

“Suđenje i osuda Bredlija Meninga i progon Edvarda Snoudena upozorenje su za sve one koji žele pomagati u otkrivanju osjetljivih informacija koje su od značaja za javnost”, navedeno je u izvještaju.

Veliku kritiku pretrpjela je i Rusija, kojoj su Reporteri dodijelili 148. mjesto zbog toga što tamošnje vlasti vrše pritisak na medije i civilno društvo.

DEJAN ŠAJINOVIĆ/Nezavisne novine