BiH 96. po sreći stanovnika

Ujedinjene nacije su objavile drugu po redu listu, u sklopu Galupove studije najnesrećnijih zemalja sveta (“World Happiness Report 2015″), na osnovu opsežnijeg istraživanja od prethodnog, koje uzima u obzir ekonomske faktore, brigu za zdravlje, mogućnosti koje se pružaju, korupciju…

Kompanija za društvena istraživanja Galup je prije mjesec dana objavila listu najsrećnijih i najtužnijih zemalja sveta na osnovu istraživanju zadovoljstva građana.  Nova studija obuhvata period od početka 2012. do kraja 2014. godine, a rezultati pokazuju da je po svim navedenim faktorima najbolja zemlja za život Švicarska. Slijede Island i Danska, potom Norveška, Kanada, Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija, prenio je Index.hr.

Zanimljivo je da su SAD i Velika Britanija “tek” na 15., odnosno na 21. mjestu.  Italija je na 50. mjestu, Slovenija na 55., Hrvatska na 62. mjestu, Crna Gora na 83., Srbija na 87., Makedonija na 93., a Bosna i Hercegovina na 96. mjestu, od ukupno 158 zemalja koje su na listi. Među zemljama s najnižim kvalitetom života su Togo, Burundi, Sirija, Benin, Ruanda, Afganistan, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja i Čad.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE