poskok zmija
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Usred ljeta, mjesecima nakon što su zmije izašle na tlo, te primijećene u više gradova, institucije su se sjetile da moraju pronaći način da nabave serum protiv zmijskog otrova.

U cijeloj BiH vlada nestašica ovog i te kako dragocjenog medicinskog sredstva, a prije nekoliko dana su dva poskoka uočena u Trebinju.

Struka je i te kako jasna: Nakon ugriza poskoka u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih osoba kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični.

Koliko je BiH (ne)efikasna pri nabavkama medicinskih sredstava, najbolje je pokazao slučaj nabavke vakcina protiv virusa korona.

Najnoviji primjer je nestašica seruma protiv zmijskog otrova, a u Ministarstvu civilnih poslova BiH su nam potvrdili da će se iduće sedmice održati online sastanak sa predstavnicima Instituta “Torlak”.

U praksi to može značiti da je nabavka tog seruma poprilično daleko. A u ovakvim situacijama svaki izgubljeni dan je i te kako problematičan.

U BiH su prisutne tri vrste otrovnica – poskok, šarka i planinski šargan. Pukom srećom, u posljednje vrijeme nije bilo ugriza.

U konačnici, zbog pasivnog odnosa vlasti prema brojnim problemima, pa i ovom, imamo paradoksalnu situaciju. Zdravstveni radnici nas oduvijek savjetuju da što više vremena provodimo u prirodi, a sada nas pozivaju da se pazimo – tokom boravka u prirodi. Ali, da li će i sada da nas savjetuju, vidjećemo.

Dakle, doveli smo se u nimalo bezazlenu situaciju i, ako bi nekog, kojim slučajem, ugrizla otrovnica, ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo. Jedino nam ostaje da se molimo Bogu.