Portal 072info

BiH aktivno učestvuje u javnim nabavkama medicinskih protivmjera

ja
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ocjenjuje da su pogrešne interpretacije koje se pojavljuju u medijima da je BiH zakasnila da se prijavi na evropski poziv za nabavku lijekova, pa se stiče dojam u javnosti da je BiH izgubila mogućnost za učešće u pozivima za javne nabavke u okviru Zajedničkog sporazuma Evropske unije o javnim nabavkama medicinskih protivmjera (Joint Procurement Agreement, JPA).

Iz ovog ministarstva su saopćili da se BiH pravovremeno odazvala na poziv EU i u datim  rokovima participira u javnim nabavkama u okviru JPA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bosna i Hercegovina se JPA pridružila 9. aprila 2020. godine potpisom na Sporazum u ime Bosne i Hercegovine od strane ministrice vanjskih poslova dr. Bisere Turković, a na osnovu Odluke Predsjedništva BiH. Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzima sve potrebne mjere da se taj proces uspješno sprovodi.

Učešće naše zemlje, kao i svih ostalih zemalja ugovornih strana u aktivnostima JPA, nije svedeno na učešće u jednom objavljenom pozivu, već je riječ o kontinuiranom učešću u pojedinačnim javnim pozivima za određena medicinska sredstva, koji se objavljuju u skladu sa epidemiološkom situacijom i novim naučnim saznanjima u borbi protiv pandemije Covid-19 – navode iz Ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominju da će u saradnji sa drugim nadležnim institucijama iz BiH, MVP nastaviti sa aktivnostima na osiguravanju svih potrebnih sredstava i opreme za potrebe zdravstvenih sistema u BiH.

Pojašnjavaju da je Predsjedništvo BiH 4. avgusta 2020. godine imenovalo predstavnike BiH u Upravnom odboru JPA, koji su, u skladu sa pravilima JPA, preuzeli koordinaciju učešća BiH u javnim nabavkama. Koordinacija učešća BiH u JPA se sada odvija putem predstavnika BiH u Upravnom odboru JPA, koji u saradnji sa Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova BiH na vrijeme ispunjavaju sve obaveze BiH vezano za JPA.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće ministara BiH je 25. avgusta 2020. godine identifikovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH kao nadležnu instituciju za zaključivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, te ovlastilo ministricu civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, a na osnovu iskazanih potreba Republike Srpske, Federacije BiH, i Distrikta Brčko. Istovremeno je MCP BiH zaduženo i za organizaciju skladištenja, špedicije, i transporta sredstava i opreme proisteklih iz okvirnih sporazuma u sklopu Sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama, saopćeno je iz MCP BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)