Portal 072info

BIH: Auto nikad nije bilo teže prodati

slika (23)

Nakon istraživanja pokazuju da su polovna vozila u BiH znatno pojeftinila, trgovci četvorotočkašima tvrde da kupaca gotovo i nema, te da automobil nikada nije bilo teže prodati.

U banjalučkom autosalonu “Vip” kažu da je broj mušterija smanjen zbog sve lošije kupovne moći građana.

“Došlo je do pojeftinjenja automobila. Trgovci obaraju cijene pošto drugačije vozilo ne mogu da prodaju. Narod najviše kupuje vozila od po pet-šest hiljada maraka. Od nastanka naše firme, ovo je najteži period”, priznaje Predrag Grozdanić, vlasnik auto-salona “Vip”.

Da je kriza i te kako zakucala na vrata, slažu se i u brčanskom preduzeću “VR auto”, gdje takođe priznaju da su vozila pojeftinila, ali da je, uprkos tome, prodaja manja nego ranije.

“Cijena je osnovni kriterijum kada kupci kupuju vozilo”, naglašavaju u toj firmi.

Istraživanje portala pik.ba pokazuje da su cijene “polovnjaka” u odnosu na prethodne tri godine pale i do 20 odsto.

“Polovni automobili u BiH su traženiji u odnosu na nova vozila, što recimo nije slučaj u susjednoj Hrvatskoj, gdje se novi četvorotočkaši prodaju gotovo pet puta više nego u BiH”, naglašava Aida Starčević, PR i brend menadžer na sajtu pik.ba.

Kako dodaje, razlog pada cijena, osim loše ekonomske situacije, jeste i ukidanje carine na polovna vozila uvezena iz EU s početka godine.

Sudeći prema iskustvima zaposlenih na sajtu pik.ba, Banjalučani i stanovnici okolnih gradova masovno su pohrlili da se riješe svojih ljubimaca na četiri točka.

“Najviše polovnih vozila na našem sajtu je iz banjalučke regije, zatim iz Sarajevskog, pa Tuzlanskog kantona”, ističe Starčevićeva.

Banjalučanin, koji svoj FIAT pokušava da unovči još od proljeća, toliko je razočaran da, kako ironično kaže, razmišlja o tome da ga proda u staro gvožđe.

“Već mjesecima je oglas na internetu, ali mi se niko nije javio a da je ponudio pare. Ljudi traže zamjenu, a meni treba novac. Nema šta nisam pokušao. Prvo sam tražio 3.000 KM za automobil, a cijenu sam na kraju spustio na 2.200. Džaba, opet ne mogu da ga prodam. Moj poznanik, koji takođe pokušava da proda auto, i ranije je prodavao četvorotočkaše i priča mi da ne pamti lošiju godinu”, priča nam ovaj Banjalučanin.

On pritom ističe da je FIAT izvozio i na banjalučku auto-pijacu, ali se ni tu, kako kaže, “nije usrećio”.

“Stalno viđam iste trgovce, koji svoja auta vraćaju kućama pošto ne mogu da ih prodaju. Prodaja na auto-pijaci je začuđujuće ‘mršava'”, naglašava on.

Nije ni čudno što je automobil teško prodati, a još teže kupiti, uzmemo li u obzir da je prosječna plata u BiH, prema tvrdnji statističara, “teška” 830 maraka, dok sindikalci podvlače da je za porodičnu sindikalnu potrošačku korpu svakog mjeseca neophodno potrošiti oko 1.800 KM.

Ipak, ako imate polovan golf, ili pak audi, koji želite da prodate, u blagoj ste prednosti u odnosu na ostale, jer su ti automobili trenutno najtraženiji.

Izvor: Nezavisne novine

Podijelite članak