Portal 072info

BiH bi mogla postati „Ukrajina 2“, ako bh. političari ne ispune uslove za NATO

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mišljenje Ruske Federacije da evroatlantske integracije nisu jedina perspektiva Bosne i Hercegovine, zbog čega i nije podržala ovaj paragraf, trebalo bi biti glasan alarm bh. političarima da što prije ispune uslove koje je međunarodna zajednica pred njih postavila kako bi BiH postala članica NATO-a a u konačnici i članica Evropske unije (EU), upozoravaju analitičari, jer, smatraju, nije isključeno da i BiH može zadesiti scenarij kakav se desio u Ukraini i koji još uvijek razara ovu zemlju na istoku Evrope, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ukoliko bi u BiH došlo do ukrajinskog scenarija, upozoravaju stručnjaci dalje, zapadne sile ne bi imale mehanizma kako da pomognu BiH, jer zemlja nije članica međunarodnih sigurnosnih organizacija koje bi je štitile.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako BiH niko ne može garantovati sigurnost i stabilnost sve do momenta dok domaći političari ne ispune uslove koje međunarodna zajenica pred njih postavlja, i dok zemlja ne postane članica NATO saveza. U situaciji u kakvoj se BiH sada nalazi, zapadne sile skoro da nemaju mehanizam kako da pomognu BiH ukoliko bi došlo do konfliktnih situacija.

-Status quo kakav je sada u BiH daje opravdan bojaz da bi i u BiH moglo doći do sličnih scena koje gledamo u UkraJini – rekao je Hadžović za NAP, te dodao da tome najviše doprinosi ogromno nezadovoljstvo građana zbog političke, ekonomske i socijalne nestabilnost zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Niko nije ni pomišljao da bi i u UkraJini moglo doći do sukoba, a ipak je došlo – podsjetio je Hadžović.

Bosna i Hercegovina dobila je snažnu podršku od zapadnih sila na putu kao evroatlanskim integracijama, a sada je do bh. političara da tu priliku iskoriste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U to ime i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) sastao se na nivou političkih direktora u Sarajevu 9. i 10. decembra 2014. godine, kako bi ponovo potvrdio svoju viziju i čvrstu opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu s funkcionalnijim institucijama, prenosi Patria.

U dijelu komunikea koji je jučer usvojen na sjednici PIC-a Ruska Federacija je izdvojila mišljenje da evroatlantske integracije nisu jedina perspektiva Bosne i Hercegovine, te stoga njen predstavnik nije ni podržao taj dio ovog važnog dokumenta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME