Portal 072info

BiH bi ove godine mogla povećati izvoz za 7,3 posto

U BiH se u ovoj godini očekuje realno povećanje ukupnog izvoza za 7,3 posto, gdje bi stopa rasta izvoza robe bila 8,1 posto, a izvoza usluga pet posto, projekcije su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navede u biltenu “Outlook – perspektive”.

Ovaj rast izvoza, uz očekivano povećanje ekonomske aktivnosti i domaće tražnje, trebalo bi, s druge strane, rezultirati realnim povećanjem ukupnog uvoza od 4,8 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultat ovih kretanja uvoza i izvoza je blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom, dok bi doprinos vanjske trgovine u ekonomskom rastu za ovu godinu trebao biti blago pozitivan.

Ove projekcije su napravljene na osnovu pretpostavke da bi trend rasta u svjetskoj trgovini iz prethodne trebao biti nastavljen i u ovoj godini, što će imati pozitivne implikacije na region i samim tim i na BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH od 2019. do 2021. godine pokazuju da bi se moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od šest posto, 5,8 i pet posto.

Tokom ovog perioda očekuje se prosječni ekonomski rast od 3,6 posto u realnom smislu, povećanje investicija od skoro 10 posto na godišnjem nivou, povećanje zaposlenosti i intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, viši nivo ekonomske aktivnosti dovest će do povećanja domaće tražnje u okviru korporativnog i sektora stanovništva, što će rezultirati i povećanjem uvoza u BiH.

Očekuje se da stope rasta uvoza budu nešto niže u odnosu na izvoz i trebalo bi da se kreću od 3,8 posto u 2019. godini, 3,6 posto u 2020. godini i 3,7 posto u 2021. godini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Više stope rasta izvoza od uvoznih trebale bi rezultirati povećanjem izvozne zastupljenosti bruto domaćeg proizvoda, uz stagnaciju učešća uvoza, što bi trebalo stabilizirati vanjskotrgovinski bilans.

Srna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME