BiH bila među supredlagačima UN-ove rezolucije kojom se osuđuje ruska agresija 

76F61FD3 06EF 4C80 9599 3DD8FD766ED5

Bosna i Hercegovina je bila među brojnim supredlagačima rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se osudila agresija Rusije na Ukrajinu, piše Klix.

Ovu informaciju je objavio dopisnik Al Jazeerae Balkans iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić. Napomenuo je da su predlagači rezolucije bili SAD-e i Albanija te da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija bile među brojnim supredlagačima.

Puljić je istakao da zna da oko ovakvih pitanja mora postojati konsenzus u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ali da je ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj odlukom da Bosna i Hercegovina bude supredlagač sačuvao obraz države.

Kako je kazao, nije dopustio da bude na pogrešnoj strani historije.

Rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a podržalo je 11 država, dok je Rusija uložila veto. Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili suzdržani.

Inače, danas je treći dan ruskog napada na Ukrajini, a borbe se odvijaju i u Kijevu. Zapad finansijski i vojno pomaže Ukrajincima, ali ne namjerava angažovati svoje vojnike u ovoj državi. Izriču se i oštre sankcije Rusiji. Razmatra se mogućnost da se Rusija isključi iz SWIFT-a.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je odbio ponudu Sjedinjenih Američkih Država da pomognu u evakuaciji iz Ukrajine te je poručio da mu ne treba prijevoz, već oružje. Uvjerava da će ostati u zemlji. Prema njegovim riječima, označen je kao neprijateljem broj jedan, a njegova porodica je označena kao neprijatelj broj dva.

Zelenski je ruskog predsjednika Vladimira Putina pozvao na pregovore. Između ostalog, zatražio je i od Izraela da posreduje u pregovorima. Putin je odgovorio da je Rusija također spremna za pregovore te da bi oni trebali biti u Minsku. Međutim, Putin je pozvao ukrajinske vojnike da izvrše državni udar poručivši im da će s njima dogovor biti izgledniji, nego s vlastima Ukrajine.

76F61FD3 06EF 4C80 9599 3DD8FD766ED5

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 120.000 izbjeglica je napustilo Ukrajinu, a moglo bi ih biti još četiri miliona. Do sada je poginulo 198 Ukrajinaca, a među njima je i troje djece.

IZVORKlix
Prethodni članakEKSPERT ZA MEĐUNARODNE ODNOSE JAHJA MUHASILOVIĆ: “BiH može izbjeći sukobe samo ako po hitnoj proceduri uđe u NATO”
Sljedeći članakAndrija Milošević postao otac!