Portal 072info

BiH: Broj oboljelih od melanoma svakodnevno raste

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dermatovenerolog i predstavnica kampanje “EUROMELANOMA 2015” za Bosnu i Hercegovinu dr. Hana Helppikangas istakla je povodom programa “Dani borbe protiv melanoma” koji se obilježava danas u Sarajevu, da broj oboljelih od melanoma svakodnevno raste te da kampanjom nastoje promijeniti svijest građana i skrenuti pažnju odraslih i djece na ovaj problem.

Klinika za dermatovenerologiju i ove godine je u saradnji s Klinikom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) organizirala kampanju protiv raka kože “EUROMELANOMA 2015” koja će trajati od 11-15. maja, kao i program “Dani borbe protiv melanoma”, kako bi skrenuli pažnju javnosti na negativni uticaj UV zračenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Rak kože invazivno se širi u cijelom svijetu. Godišnje bude dijagnosticirano dv do tri miliona zloćudnih tumora kože, od toga 160.000 melanoma, a u Evropi godišnje oboli i umre 8.700 muškaraca i 7.500 žena – ističe Helppikangas.

Nažalost, podsjeća ona, BiH nema jedinstveni registar podataka o broju oboljelih od melanoma, ali kaže da se u svakodnevnom radu susrela s mnogo slučajeva oboljelih od ove opake bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Stoga ćemo danas dijeliti edukativni materijal i uputiti građane kako da zaštite se od štetnog UV zračenja – kazala je Helppikangas.

Skrenula je pažnju na slučajeve mladih osoba, većinom djevojaka, od 20-25 godina te upozorila na štetnost, ne samo prirodnog UV zračenja, već i na upotrebu solarijuma za koje kaže da je dokazano da su izuzetno štetni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Organizatori su za danas na sarajevskom Vilsonovom šetalištu pripremili zabavni program koji uključuje plesne performanse, pjevačka takmičenja, druženje s poznatim ličnostima, a “Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože-melanoma u BiH” podijelit će 150 paketića za djecu, te majice, kačkete i kreme sa zaštitnim SPF faktorom.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME