BiH: Broj oboljelih od melanoma svakodnevno raste

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dermatovenerolog i predstavnica kampanje “EUROMELANOMA 2015” za Bosnu i Hercegovinu dr. Hana Helppikangas istakla je povodom programa “Dani borbe protiv melanoma” koji se obilježava danas u Sarajevu, da broj oboljelih od melanoma svakodnevno raste te da kampanjom nastoje promijeniti svijest građana i skrenuti pažnju odraslih i djece na ovaj problem.

Klinika za dermatovenerologiju i ove godine je u saradnji s Klinikom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) organizirala kampanju protiv raka kože “EUROMELANOMA 2015” koja će trajati od 11-15. maja, kao i program “Dani borbe protiv melanoma”, kako bi skrenuli pažnju javnosti na negativni uticaj UV zračenja.

ČITAJ JOŠ:  Ko je ‘Putinov kuhar’ i kako je postao lider glavne plaćeničke grupe

– Rak kože invazivno se širi u cijelom svijetu. Godišnje bude dijagnosticirano dv do tri miliona zloćudnih tumora kože, od toga 160.000 melanoma, a u Evropi godišnje oboli i umre 8.700 muškaraca i 7.500 žena – ističe Helppikangas.

Nažalost, podsjeća ona, BiH nema jedinstveni registar podataka o broju oboljelih od melanoma, ali kaže da se u svakodnevnom radu susrela s mnogo slučajeva oboljelih od ove opake bolesti.

– Stoga ćemo danas dijeliti edukativni materijal i uputiti građane kako da zaštite se od štetnog UV zračenja – kazala je Helppikangas.

ČITAJ JOŠ:  Mjesecima ništa ne rade, a primaju platu od 4.000 KM

Skrenula je pažnju na slučajeve mladih osoba, većinom djevojaka, od 20-25 godina te upozorila na štetnost, ne samo prirodnog UV zračenja, već i na upotrebu solarijuma za koje kaže da je dokazano da su izuzetno štetni.

Organizatori su za danas na sarajevskom Vilsonovom šetalištu pripremili zabavni program koji uključuje plesne performanse, pjevačka takmičenja, druženje s poznatim ličnostima, a “Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože-melanoma u BiH” podijelit će 150 paketića za djecu, te majice, kačkete i kreme sa zaštitnim SPF faktorom.

ČITAJ JOŠ:  U Njemačkoj snijeg prekinuo utakmicu Bundeslige, kada stiže kod nas?

Fena

GODISNJICA
MARKETING