BiH će dobiti nove kilometre autoputa na Koridoru 5C

radovi cesta stolac neum11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijeće ministara BiH usvojio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OFID-a, radi finansiranja izgradnje autoputa na Koridoru 5C, dionica Vranduk – Ponirak.

Iznos zajma za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak u dužini od 5,3 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila – Donja Gračanica, iznosi 25 miliona eura i biće alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Period otplate zajma je 14 godina, uz četiri godine grejs perioda.

Usvojena je i Inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) – izgradnja poddionice autoputa Nemila – Vranduk na Koridoru 5c, vrijednog 21 milion eura.

Radi se o dodatnom kreditnom zaduženju kojim će biti finansirana izgradnja autoputa na Koridoru 5c, dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,7 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila – Donja Gračanica.

Sredstva će biti iskorištena za pokrivanje troškova eksproprijacije ukupno 92% površine, uključujući 35 stambenih objekata.

Kreditna sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, a projekat će implementirati JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar.

Period otplate kredita je 20 godina, s uključenim grejs periodom od pet godina i kamatnu stopu od 2 %.

Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon završenih pregovora dostavit će Vijeću ministara pojedinačne nacrte kreditnog i sporazuma o zajmu na razmatranje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.