Portal 072info

BiH će ispuniti uslove za izvoz mlijeka

BiH je Kancelariji za hranu i veterinarstvo EU /FVO/ u Dablinu dostavila odgovor kako namjerava ispuniti preostala dva uslova za izvoz mlijeka u zemlje EU, izjavio je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je podsjetio da se preostala dva uslova odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samog kvaliteta sirovog mlijeka. 

On je naveo da je odgovor BiH FVO poslat još u petak, 10. aprila, te da se nada da će naići na pozitivno reagovanje u Dablinu. 

Prema njegovim riječima, u odgovoru je navedeno da će centralno odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Kancelarija za veterinarstvo BiH. 

“Ona je i do sada bila odgovorna i sa tim smo se saglasili na svim nivoima, ali to do sada nije bilo regulisano kako se predviđa u narednom periodu, kroz izmjene i dopune tri zakona – Zakona o poljoprivredi, Zakona o hrani i Zakona o veterinarstvu”, pojasnio je Šarović i dodao da će taj sistem službenih kotrola biti jedinstveno riješen. 

On upozorava da ovaj sistem i ovakav kontrolni mehanizam važe samo za međunarodnu trgovinu, odnosno isključivo za izvoz iz BiH. 

“Mi ovdje uopšte ne tretiramo unutrašnji sistem i funkcionisanje veterinarstva i veterinarske službe negao samo kad je riječ o izvozu”, naglasio je Šarović. 

On je naveo da će biti potrebno određeno vrijeme da ono što je dogovoreno bude implementirano kroz institucije BiH. 

Kad je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, on podsjeća da je u inspekciji od prije godinu i više dana utvrđeno da postoje male farme čiji kvalitet sirovog mlijeka ne zadovoljava standarde EU i napominje da FVO svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta, odnosno da ono što je kvalitet može da ide za izvoz, a da ono što nije u narednom periodu dostigne potrebne standarde. 

“To znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi da sadrži mikroorganizama više od standarda koje traži EU. U tom smislu ove farme treba da dostignu te kriterijume. Te standarde morale su da zadovolje i Hrvatska i druge zemlje koje su pristupale EU, tako da to nije ništa nestandardno i netipično”, istakao je Šarović.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box