BiH će do kraja 2019. potpuno preuzeti kontrolu zračnog prometa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Direktor Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac izjavio je za današnje bh. izdanje Večernjeg lista kako će Bosna i Hercegovina do kraja 2019. godine potpuno preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

“To je naš strateški cilj. Mnogo toga ovisi i o obuci kontrolora letenja, ali vjerujemo kako ćemo već u drugoj polovini 2019. godine imati dovoljan broj ovlaštenih kontrolora letenja kako bi smo sami, vlastitim snagama, mogli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH”, kazao je Primorac.

Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

“Razdoblje iza nas izuzetno je uspješno za BHANSA-u, a što je najvažnije, izravnu korist od svih ovih aktivnosti imaju i država i društvo”, kazao je Primorac, napomenuvši kako je samo u prvoj polovini ove godine ostvareno nekoliko važnih ciljeva.

BHANSA je, po njegovim riječima, počela s pružanjem usluga iz Centra oblasne kontrole leta (ACC) – Operativna jedinica u Banjoj Luci (ATCU II) te su uloženi značajni napori za produljenje radnog vremena kontrole letenja na Zračnoj luci u Tuzli, što je doprinijelo da ta zračna luka višestruko poveća promet putnika i robe. Također, za potrebe BHANSA-e počeo je i najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe.

“Slobodno mogu kazati da je BHANSA izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u europskim razmjerima. Za zemlju koja ne tako davno nije imala skoro nikakve kapacitete za kontrolu zračne plovidbe u svom zračnom prostoru, ovo je ogroman uspjeh”, naglasio je Primorac.

Na upit koliki je zračni promet iznad BiH i kako to utječe na prihode koje ostvaruje BHANSA, Primorac kaže kako kroz sigurno i učinkovito pružanje usluga u zračnoj plovidbi, BHANSA iz godine u godinu kontinuirano ostvaruje povećanje kapaciteta u svom zračnom prostoru.

“Od početka ove godine do kraja studenoga u zračnom prostoru BiH bila su 337.424 leta, što je za 37.844 leta ili 12,63 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Samim time ostvaren je i značajan rast prihoda koje ubiremo, a jedan od glavnih razloga povećanja prometa je uvođenje prostora slobodnog planiranja letenja kroz projekt SEAFRA koji smo realizirali zajedno s pružateljima usluga iz susjednih država”, naglasio je čelni čovjek BHANSA-e.

Fokus.ba