BiH će se finansijski i pravno uključiti u ispitivanje opasnosti od otpada na Trgovskoj gori

Screenshot 4 28
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sarajevu je danas održan sastanak o Trgovskoj gori na kojem su učestvovali premijer Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac te entitetski resorni ministri.

Odlučeno je da Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH narednih dana diplomatskim notama obavijestiti Hrvatsku da želi da eskperti iz BiH zajedno sa hrvatskim rade na ispitivanju tla Trgovske gore gdje je u planu izgradnja odlagališta nuklearnog otpada.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, federalna ministrica životne sredine i turizma Edita Đapo, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić saglasni su da je zdravlje ljudi i zaštita životne sredine prioritet, te ističu da su razgovarali i o osiguranju sredstava za ispitivanje tla.

Košarac je rekao da ga raduje činjenica da je RS već odvojila gotovo milion KM za Trgovsku goru, dok je Đapo najavila da će FBiH raditi da budu osigurana finansijska sredstva. Sa zajedničkog nivoa BiH bi također trebalo da bude obezbijeđen dio sredstava, a sastanku je prisustvovao i državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

“Model koji ćemo sigurno zagovarati do kraja mjeseca sa entitetskim premijerima jeste trećina RS, trećina FBiH i trećina zajednički nivo”, rekao je Košarac, koji vjeruje da će za desetak dana to pitanje adekvatno riješiti sa entitetskim premijerima.

Do kraja marta bi trebala biti definisana i mapa puta pravnog djelovanja BiH.

Košarac je istakao da vjeruje da će moći konačno polovinom aprila imati tu verziju i pripremati eventualne nadležne institucije u određenim pitanjima budućeg pravnog djelovanja institucija u BiH.

“Ne mislimo da narušavamo odnose sa Hrvatskom, ali imamo pravo da štitimo interese naših građana. Veoma je važno da se sačuva zdravlje svakog čovjeka na tom lokaliteu i da se očuva životna sredina”, naglasio je Košarac.

Inače, Hrvatska planira radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad odlagati, a potom i skladišti na području Trgovske gore, u općini Dvor što je na samoj granici sa BiH. Oni uvjeravaju da ne postoji nikakva opasnost po stanovništvo, međutim s obzirom na blizinu rijeke, potrebno je napraviti detaljna ispitivanja.