BiH će u Brazilu imati najmanje navijača

Podijelite vijest

navijaci

Od 32 zemlje učesnice Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu Bosna i Hercegovina bit će jedan od onih sa najmanjim brojem navijača. U najboljem slučaju izabranike selektora Safeta Sušića u nekoj od utakmica na stadionu moglo bi bodriti 5.000 Bosanca i Hercegovaca, istakli su za Anadolu Agency (AA) u Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH).

Najveću podršku BiH bi mogla imati u susretu prvog kola grupne faze, koji će odigrati u Rio de Janeiru protiv Argentine 15. juna (meč će početi u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno 16. juna u ponoć po srednjoevropskom) na stadionu „Maracana“ kapaciteta 76.000 sjedećih mjesta.

„Ulaznice za našu utakmicu sa Argentinom na ‘Maracani’ rasprodane su odavno, što nam čini veliku čast. Mogu kazati da će na stadionu biti od 3.500 do 4.000 navijača BiH. To su egzaktni podaci na osnovu prodanih ulaznica, koje su kupovali naši građani sa bh. i dvojnim državljanstvima. U najboljem slučaju na stadionu će biti do 5.000 naših navijača“, rekao je za Anadolu Agency Adnan Džemidžić, menadžer Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) za ulaznice utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Napominje da će u susretu drugog kola grupne faze sa Nigerijom, u Cuiabi 21. juna, BiH bodriti manji broj navijača.

„Teški uslovi transporta su limitirajući faktor, odnosno velika udaljenost između gradova u Brazilu predstavljat će problem i našim navijačima. Sigurno je da u odnosu na meč sa Argentinom, protiv Nigerije na stadionu bit će 30 do 50 posto manje pristalica bh. reprezentacije“, kaže Džemidžić.

Treći meč prve faze takmičenja BiH će odigrati u Salvadoru, kada će 25. juna snage odmjeriti sa Iranom. Za ovu utakmicu za sada vlada najmanje interesovanje od svih koje će biti odigrane na Mundijalu, potvrdili su i u N/FS BiH.

„Tačno je da je najmanje interesovanje gledalaca za našu utakmicu sa Iranom. No, pošto bi ona mogla odlučivati o plasmanu u drugu fazu takmičenja nadamo se da će to nagnati neke od naših navijača da produže boravak u dalekom Brazilu. Vjerujem da ćemo u utakmici protiv Irana imati veći broj navijača u odnosu na trenutno stanje“, istakao je Džemidžić, koji je pohvalio organizovanost navijačke grupe „Bh. fanaticos“:

„Oni su najorganizovanija navijačka grupa koja prati reprezentaciju BiH, što su pokazali u svim dosadašnjim utakmicama. Jedina su organizovana navijačka grupa koja će pratiti BiH na SP. U Brazil će putovati 350 do 400 fanatikosa, koji su i prilikom kupovine ulaznica i priprema za Mundijal pokazali organizovanost na najvišem nivou“.

Menadžer N/FS BiH za ulaznice utakmica SP tvrdi da će najviše navijača BiH u Brazil doći iz skandinavskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Jedan ili dva čarter avio leta ići će u Brazil sa navijačima iz BiH. Domicilnog stanovništvo među našim navijačima na SP moglo bi biti 500 do 700. Nažalost, dalek je to i skup put za mnoge ljude iz BiH“, kazao je Džemidžić.

Da je SP „zabava za bogate“ govore i cijene ulaznica za utakmice grupne faze, koje iznose 90, 135 i 175 američkih dolara. U svakoj narednoj rundi takmičenja cijena karata za mečeve povećavat će se za po 20 posto, te će za finalni susret koštati od 440 do 990 dolara. I pored toga u N/FS BiH nadaju se da će biti onih koji će bodriti BiH, ako se njen državni tim plasira u drugu fazu takmičenja.

„Nadamo se da ćemo se plasirati u drugu fazu takmičenja, odnosno da ćemo otići korak ili dva dalje od grupne faze. Iz N/FS BiH zbog toga rezervisali smo tzv. uslovne ulaznice za drugi dio takmičenja SP. Vjerujemo da bi u tom slučaju sa reprezentacijom BiH do kraja njenog nastupa u Brazilu moglo ostati 1.500 do 2.000 navijača“, poručio je Džemidžić u razgovoru za Anadolu Agency.

Upozorio je da svi navijači BiH koji se zapute u Brazil, zemlju sa izuzetno velikom stopom kriminala, morat će voditi posebnog računa o vlastitoj sigurnosti.

„Sigurnosne provjere vrše se na dnevnoj bazi, ali već sada može se reći da će i vojska i policija za vrijeme SP u Brazilu biti u punoj pripravnosti. Ipak, poruka našim navijačima je da se kreću u grupama i organizovano, da ne zalaze u mjesta koja nisu sigurna“, pojasnio je Džemidžić.

Kazne FIFA do 100.000 franaka

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) tokom SP među navijačima vršit će kontrole ulaznica.

„Desi li se da kartu posjeduje osoba na čije ime nije izdana, nacionalni savezi mogu biti kažnjeni novčano od 10.000 do 100.000 švicarskih franaka”, rekao je Džemidžić.

Na Mundijalu veliki broj Hrvata

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Hrvatsku će u Brazilu bodriti znatno veći broj navijača. To će se desiti zahvaljujući jakoj hrvatskoj dijaspori u zemljama Latinske Amerike, odnosno velikom broju emigranata u taj dio svijeta, posebno poslije Drugog svjetskog rata.

Anadolija