Portal 072info

BiH će u ponedjeljak znati da li joj je odblokiran put prema EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Beogradu da će vlasti RS dati saglasnost da BiH potpiše adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

SSP je jedan od ključnih uvjeta koje BiH mora ispuniti želi li otvoriti pregovore sa Briselom oko pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, piše Patria. Do razmatranja kredibilnosti aplikacije za članstvo u EU, koju je BiH podnijela početkom godine, ostalo je još tri dana. Aplikacija BiH bit će razmatrana 18. jula. 

Vlada RS ranije je odbila dati saglasnost za potpisivanje SSP-a, pravdajući to riječima da će biti ugrožena poljoprivreda u RS. Odluku Vlade RS slijedio je i član Predsjedništva BiH iz reda Srpskog naroda Mladen Ivanić. Njegov stav je da ako Vlada RS da salagnost za potpisivanje SSP-a, podržat će ga i on. Ukoliko Vlada odbije to učiniti, ni on neće staviti svoj potpis na SSP. Vlada u RS prvo je odbila podržati SSP, ali je odluku iznenada promijenila.

Odbijenje potpisivanja SSP-a uzrokovalo je i to da je MMF odgodio kredit za BiH veći od jedne milijarde KM.

Dodik je iznenadnu odluku donio nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandom Vučićem u Beogradu. Najavio je da će vlasti RS u petak razgovarati sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima o SSP-u.

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt boravio je prije nekoliko dana u BiH. Rekao je da će Njemačka pomoći BiH i njenu poljoprivredu sa oko 30 miliona eura. Posjeta Schmidta također je utjecala na to da Dodik promijeni mišljenje o SSP-u, piše Patria.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box