BiH će uskoro dobiti bespilotnu letjelicu

BiH će uskoro dobiti bespilotnu letjelicu

slika (1)

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla nabaviti sofisticiranu bespilotnu letjelicu, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je o letjelici posebno dizajniranoj za specijalna termalna i ortografska snimanja opožarenih površina iz zraka, ali, kako saznajemo, ona će se moći imati i druge važne namjene.

Zajednički projekt

Riječ je o letjelici tipa Bramor, koja se trenutno proizvodi u Sloveniji, teškoj svega nekoliko kilograma te opremljenom visokosofisticiranim kamerama radi snimanja velikih površina teritorije.

Našem listu potvrđeno je da BiH, zajedno s Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i Grčkom, učestvuje u zajedničkom projektu evropskih fondova “IPA Adriatic”, koji je baziran na razvijanju modela za prevenciju velikih šumskih požara po standardima EU.

Kako saznajemo, projekt BiH, kao najbolje rangiran, prošao je u drugi krug tehničkog ocjenjivanja u Briselu. Naš izvor iz EU rekao nam je da su za implementaciju projekta vrijednog više od deset miliona eura zadužene naučnoistraživačke ustanove iz zemalja partnera.

Zvanična prezentacija projekta očekuje se već u septembru, kada će se znati više detalja kako o samom projektu tako i o nosiocima aktivnosti. Inače, sofisticirane bespilotne letjelice, kako se cijeni, znatno će unaprijediti preventivni pristup i same akcije gašenja požara u našoj državi.

Različite svrhe

Usporedbe radi, bespilotne letjelice neke sile, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Njemačke, koriste za različite svrhe.

Tako su mediji nedavno objavili izjavu direktora američkog FBI-ja Roberta Milera (Mueller) o tome da su koristili bespilotne letjelice za snimanje u akcijama provedbe zakona, dok je Njemačka nacionalna željeznička kompanija objavila da ih koristi protiv grafitera (autora grafita).

Izvor: Dnevni Avaz, Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica