Portal 072info

BiH i dalje među najkorumpiranijim državama svijeta

Transparency International BiH predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije za 2016. godinu. BiH dobila je ocjenu 39, na skali od 0 do 100, gdje nula označava najviši nivo percepirane korupcije, a 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

Naša zemlja nalazi se na 83. mjestu od 176 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem.

Osnovno žarište u našoj zemlji je politička korupcija te korupcija u pravosudnim institucijama, s posebnim naglaskom na tužilaštva. Korupcija je najizraženija kroz proces javnh nabavki i kontrolu nad javnim preduzećima, koje oduzmu najviše novca, a taj novac najčešće bude preusmjeren za finansiranje političkih stranaka.

Iz Transparency-ja ističu da ne može biti napretka u reformskim procesima, posebno u provođenju reformske agende, sve dok je indeeks percepcije korupcije ovako visok. Jako je malo institucija koje nisu zahvaćene korupcijom, ističu, i dodaju da se sve mamje poštuju i ljudska prava. Kako kaže Srđan Blagovčanin, direktor Transparency Internationala za BiH, u BiH sve više imamo privid borbe protiv korupcije nego suštinsku borbu koja bi donijela konkretne rezultate.

Izvor: TI

BiH 83. poziciju na listi analiziranih zemalja dijeli sa Albanijom, iza Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Lošije rangirane zemlje regiona su Makedonija, koja je zabilježila najveće nazadovanje na listi, te Kosovo.

n1

Podijelite članak