Portal 072info

BiH i dalje zemlja visokog kreditnog rizika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

novac-plata

Svjetski priznata agencija za ocjenu kreditnog rejtinga ”Standard & Poor’s” potvrdila je BiH suvereni kreditni rejting B sa stabilnim izgledima, objavljeno je na internet stranici Centralne banke BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao opis kategorije rejtinga BiH u ovom smislu navedena je spekulativna kreditna sposobnost, ali i visok kreditni rizik. Time je ocjena kreditnog rejtinga BiH od strane ove agencije izjednačena s posljednjom koju je za BiH dala agencija “Moody’s Investors Service” polovinom 2012. godine i kada je potvrdila suvereni kreditni rejting B3 i izmijenila izglede sa posmatranja – negativno, na stabilne izglede.

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kazao je da ova ocjena uopšte nije loša, pogotovo stabilni izgledi, što znači da se predviđa da neće doći do povećanja rizika i slabljenja kreditne moći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To znači i niže kamatne stope. Ako se zadužujemo na međunarodnom tržištu, jer vas uvijek tako procjenjuju i gledaju kakav vam je kreditni rejting, pa prema tome plaćate kapital. Naravno, to još nije u prvom krugu, ali kakva nam je situacija, procjenjujem da nije loša ocjena”, rekao je on. Istakao je da agencije za ocjenu kreditnog rejtinga očigledno u obzir uzimaju objektivne elemente, poput stvarne zaduženosti zemlje, a ne korištenje termina “dužničko ropstvo”. S tim u vezi, dodao je da imamo relativno mali dug, stabilnu monetarnu situaciju i perspektivu ekonomskog rasta.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je da je politički sistem u BiH blokiran, da je administracija preglomazna, ali i gdje su sudovi praktično neefikasni, što je na neki način opasno za investitore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Sa druge strane, nismo prezaduženi. Mi jesmo dužni, ali je to sve u podnošljivim kategorijama, i još to nešto i servisiramo makar i iz novih kredita”, smatra Pavlović dodajući da je to više-manje slika BiH. Govoreći o spekulativnoj kreditnoj sposobnosti i visokom kreditnom riziku, kao ocjeni koju je dobila BiH, Pavlović je rekao da to znači da se ovdje može doći i napraviti špekulacija, odnosno napraviti poslovni aranžmani koji nisu uredni, redovni i zbog toga i postoji taj rizik. Ipak, on je kazao da stabilan kreditni rejting označava stanje takvo kakvo jeste, u smislu da nema očekivanja nekih bitnih promjena tog stanja.

Inače, na osnovu odluka Savjeta ministara, BiH je potpisala ugovore za izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH sa dvije međunarodne rejting agencije “Moody’s Investors Service” i “Standard & Poor’s”. Potpisnik u ime BiH je Ministarstvo finansija i trezora BiH, dok Centralna banka BiH, u svojstvu fiskalnog agenta Ministarstva finansija i trezora BiH, koordiniše izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH. Agencija “Moody’s” angažovana je 2003. godine, tako da 2004. godine BiH dobija svoj prvi suvereni kreditni rejting. Agencija “Standard & Poor’s” angažovana je 2008. godine, kada je i dodijelila rejting BiH. Obje agencije redovno prate stanje u BiH i najmanje jednom godišnje dolaze u misiju kako bi u direktnim razgovorima sa zvaničnicima i predstavnicima institucija BiH i entiteta u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice, privrednog i akademskog života dobili sveobuhvatnu sliku o stanju i perspektivama zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne novine

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME