BiH: Direktor i profesori optuženi za “muljanje” pri zapošljavanju u školi

rukovanje pixabay ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv direktora i dva profesora tuzlanske Mješovite srednje saobraćajne škole koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica je podignuta protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle.

Direktor škole Smajić i profesori Delalić i Mehić osumnjičeni su da su u avgustu 2018. godine kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, prilikom provođenja procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, s namjerom da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju.

ČITAJ JOŠ:  STRAVIČNO: Muškarac se ubio skokom u bunar

Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima.

U zapisnik o obavljenim intervjuima unijeli su netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata.

Na osnovu takve liste, direktor škole je donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

ČITAJ JOŠ:  Djevojčica poginula u saobraćajnoj nesreći kod Maglaja

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se navedenim licima izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na pomenuto radno mjesto.

GODISNJICA
MARKETING