Portal 072info

BiH dobija grant od pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća

Screenshot 1 1974
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o finansiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica koronavirusa.

Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet miliona eura za mala i srednja preduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa COVID- 19.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo velika pomoć za ekonomiju u BiH te istaknuo da je KfW jedan od važnijih finansijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

“Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Evropskog Fonda BH za kreditni program za smanjenje posljedica od COVID-a 19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija“, naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je sudjelovanje BiH u Evropskom fondu donacija švicarske Vlade u iznosu od 8,2 miliona eura, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.

Ministar Bevanda naglasio je da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata te izdvojili sredstva da bi pomogli gospodarstvu u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana. Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera
koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME