САРАЈЕВО, 17. ЈУНА /СРНА/ - Амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото предао је данас у Сарајеву министру цивилних послова у Савјету министара Анкици Гудељевић јапански лијек "авиган" /фавипиравир/ у количини неопходној за лијечење 100 пацијената обољелих од вируса корона.
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto predao je danas u Sarajevu ministru civilnih poslova u Vijeću ministara Ankici Gudeljević japanski lijek “avigan” (favipiravir) u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od virusa korona.

Lijek “avigan”, koji je donirala Vlada Japana, biće distribuiran Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci i Univerzitetskoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje će biti izvršena klinička istraživanja.

Zahvalivši za vrijednu donaciju, Gudeljevićeva je novinarima rekla da će Ministarstvo civilnih poslova u saradnji sa resornim ministrstvima Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) izvršiti distribuciju i primjenu ovog lijeka.

“Lijek koji se koristi za liječenje virusnih infekcija pokazao se efikasnim za liječenje virusa korona. Naši stručnjaci, zajedno sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva i njihovim odjeljenjem za farmakovigilancu će koristiti i pratiti primjenu ovog lijeka u skladu sa medicinskim smjernicama”, navela je Gudeljevićeva.

Ono je izrazila nadu da će zahvaljujući ovoj donaciji, za koju su interes pokazali Medicinski fakultet u Banjoj Luci i Univerzitetska klinika bolnice u Mostaru, dodatno unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva između BiH i Japana.

Gudeljevićeva nije isključila mogućnost da BiH poruči veće količine ovoga lijeka ukoliko klinička ispitivanja budu dala pozitivne rezultate.

Sakamoto je istakao da je lijek imao pozitivan efekat na kontrolu reprodukcije virusa u ljudskom tijelu.

“U ovom trenutku ne postoji idealan lijek, uključujući vakcinu protiv virusa korona. Međutim, kao jedan od korisnih postojećih lijekova, `avigan` tablete su propisane i korištene za liječenja pacijenata oboljelih od kovida-19 u Japanu, ali i u drugim zemljama, posebno u liječenju upale pluća”, pojasnio je Sakamoto.

Prema njegovim riječima, Vlada Japana je odlučila da BiH donira 12.200 tableta “avagina” za klinička istraživanja.

“Moramo biti svjesni da je borba protiv virusa korona dugoročan izazov za BiH i cijeli svijet. Iskreno se nadam da će `avigan` i njegova klinička studija biti pravilno korišteni u Republici Srpskoj i FBiH kako bi što više života bilo spaseno”, zaključio je Sakamoto.

Srna