BiH dobila oznaku #SafeTravel destinacije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je Bosna i Hercegovina dobila oznaku Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC) #SafeTravel destinacije, nakon što je preuzela i usvojila njihov covid-19 vodič i smjernice, u kojem su detaljno razrađeni koraci i postupanja tokom pandemije u industriji turizma.

U saopćenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od koronavirusa i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji.

ČITAJ JOŠ:  U samo dvije sedmice u BiH ugašeno 110 preduzeća

Odlučnost za pozicioniranjem

Budući da taj sektor bilježi značajan postotak radne snage, kako je saopćeno, potrebno je zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije koja je lider u turizmu.

Istaknuto je da dobivanjem međunarodne oznake #SafeTravel destinacije BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove. To je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma.

ČITAJ JOŠ:  Analitičar Dušan Janjić: Dodiku će biti teško da ode i u Budimpeštu

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvalilo je USAID-ovom projektu „Turizam“ na pomoći koju je pružio entitetskim vladama, Brčko Distriktu BiH i Vijeću ministara BiH na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojim je omogućeno dobijanje te oznake.

Pohađanje kurseva

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističkog sektora, odnosno uposlenici, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.

Iz Federalnog ministarstva pozivaju poslodavce i uposlenike iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za Covid vodič i protokol Svjetskog vijeća za turizam i putovanja, koje je razvio USAID-ov „Turizam“, a koji su u skladu s našim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o sigurnom putovanju.

ČITAJ JOŠ:  Napad na Vučića naručen iz Srbije, plaćeno 10.000 KM

Federalno ministarstvo napominje da je osim dobijanja te oznake potrebno da se zaposlenici u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobivenom oznakom, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

GODISNJICA
MARKETING