BiH dobila šansu za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je da je Saudijska Arabija prihvatila upitnik iz BiH za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa.

– Dobili smo pozitivan odgovor saudijske strane, nakon što smo, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, aktivno radili na ispunjavanju upitnika i uspješno okončali taj posao – rekao je Košarac, navodi portal Avaza. 

Odobren izvoz meda

On je najavio da će u narednom periodu Kancelarija za veterinarstvo BiH od ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i RS zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju, saopćeno je danas iz kabineta resornog ministra.

Prema njegovim riječima, prihvatanje upitnika iz BiH značajan je korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

– Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Republike Srpske i Federacije BiH na saudijsko tržište – dodao je Košarac.

Domaći poljoprivredni kapaciteti

On je istakao da je otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

– Ostajemo privrženi očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene domaćih proizvoda. Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično – poručio je Košarac, navodi portal Avaza.