BiH dobila Sindikat profesionalnih nogometaša

sindikat profesionlnih nogometasa bih foto patria 3 sindikat profesionlnih nogometasa bih foto patria 4 sindikat profesionlnih nogometasa bih foto patria 5

U Zenici je danas odražana Osnivačka skupština Sindikata profesionalnih nogometaša BiH, piše nopvinska agencija Patria.

Svrha i glavni cilj osnivanja ovog Sindikata je želja za uvođenjem promjena u profesionalnom nogometu u BiH, a te promjene će se odnositi prije svega na osiguranu pravnu zaštitu i pravnu pomoć bosanskohercegovačkim nogometašima, ali i edukaciju mladih nogometaša koji tek počinju sa nogometnom karijerom o njihovim pravima i obavezama koje proizilaze iz ugovora sa klubovima.

Sindikat će ostvariti i blisku saradnju sa istim sindikalnim organizacijama u regionu (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Makedonija) čiji sindikati već imaju veliku ulogu na nacionalnoj nogometnoj sceni.

– Nogometni savez BiH vodi računa o fudbalerima nogometnih klubova u BiH, ali osnivanje Sindikata je sigurno korak naprijed u zaštiti njihovih prava – izjavio je Alija Porča, direktor Trening centra NFSBIH.

Zemlje u okruženju imaju slične sindikate, a cilj je da dio međunarodne organizacije koja zastupa fudbalera na globalnom nivou postane i bh. Sindikata profesionalnih nogometaša postane

Za predsjednika Sindikata izabran je Vitomir Paškalj, a za podpredsjednika Aldin Đidić, piše Patria.