BiH: Dobio četiri godine zatvora jer je muškarca namjerno usmrtio autom

Zatvor Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dvadesetdvogodišnji Dušan Ilić iz Brčkog osuđen je na četiri godine zatvora zbog činjenice da je automobilom usmrtio Slavena Marčetu. Njemu se na teret stavilo krivično djelo ubistva.

Brčansko tužilaštvo protiv Ilića je podiglo optužnicu zbog sumnje da je 16. maja prošle godine, oko 21:20 sati, usmrtio Marčetu tako što ga je udario automobilom, a zatim mu vožnjom u rikverc prešao preko nogu.

“Tužilaštvo je optužilo Dušana Ilića zbog sumnje da je 16. maja oko 21:20 sati, kada je oštećeni Marčeta nakon nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, naglo startao automobil marke Audi VII kojim je upravljao te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. Njemu se stavlja na teret da je potom prešao pneumatikom preko nogu oštećenog vozeći se i unazad, nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je Slaven Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo”, dio je optužnice Tužilaštva Brčko distrikta.

Po optužnici za ubistvo Marčete danas je Osnovni sud Brčko distrikta BiH optuženom Iliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

“Tužilaštvo distrikta zadovoljno je činjenicom da ju sud u cijelosti prihvatio pravnu kvalifikaciju da se radi o krivičnom djelu ubistva. S druge strane, Tuzilaštvo cijeni da optuženom nije izrečena adekvatna kazna, zbog čega će po prijemu pisanog otpravka presude izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH nastojeći izdejstvovati kaznu zatvora u dužem trajanju”, naveli su danas iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Ilića u julu prošle godine.