BiH: Drva traže sa svih strana

20211002100209 684049
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u avgustu ove godine u odnosu na isti mjesec lani rezultat je značajno povećane tražnje na svjetskom tržištu, zbog čega drvoprerađivači imaju razloga da se nadaju rekordnoj godini kada je riječ o izvozu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja šumskih sortimenata u avgustu ove godine u odnosu na avgust 2020. bila je veća za 12,9 odsto, dok je prodaja šumskih sortimenata porasla za 9,5 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u osmom mjesecu ove godine proizvedeno je ukupno 182.068 kubnih metara raznih šumskih sortimenata. Najznačajniji u proizvodnji bili su trupci četinara, koji su prednjačili i u prodaji.

ČITAJ JOŠ:  GRAĐANI, OPREZ!: Upaljen crveni meteoalarm, u BiH se očekuju poplave!

Ipak, kada se posmatra proizvodnja šumskih sortimenata od januara do kraja avgusta ove godine, statističari su izračunali da je bila manja za 5,8 odsto u odnosu na isti period lani, ali je prodaja bila veća za 1,7 procenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je potražnja za pojedinim vrstama drveta izuzetno dobra.

“Međutim, planirana dinamika proizvodnje šumskih drvnih sortimenata nije ispunjena. “Šume RS” u izvršenju plana zavise 80 odsto od svojih kooperanata i izvođača radova u šumarstvu, koji imaju podbačaj zbog, kako oni navode, nedostatka radnika i podsticaja, te stare mehanizacije”, kaže Šinik. 

ČITAJ JOŠ:  Snimci nasilja nad migrantima u Hrvatskoj alarmirali evropsku javnost

Ipak, ovogodišnji izvoz je, kako ističe, za 35 odsto veći nego lani.

“Ako bi se ovaj trend nastavio do kraja godine, ova godina bi po izvozu mogla biti rekordna. Ako zadržimo nivo iz prvih osam mjeseci ove godine, to bi bio najveći izvoz koji je ostvario ovaj sektor”, rekao je Šinik.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača Republike Srpske Darko Partalo kaže da su dobri rezultati iz avgusta rezultat značajno veće tražnje i na evropskom i na svjetskom tržištu, te povećane proizvodnje kod svih drvoprerađivača.

“Ove godine već imamo rast od deset do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Rezultati su čak značajno veći nego pretprošle godine, koja nije bila opterećena pandemijom virusa korona”, ističe Partalo.

ČITAJ JOŠ:  NOVI ALARM U OBLIKU TEPIHA: Tjera vas da ustanete iz kreveta da biste ga isključili

On očekuje da će u odnosu na prošlu godinu izvoz biti veći između 15 i 20 odsto.

“Više od 80 odsto robe plasiramo u zemlje Evropske unije”, dodao je Partalo.

Tehnologija

Darko Partalo ističe da su posljednjih godina svi drvoprerađivači više ili manje investirali u tehnologiju i razvoj.

“To je jedan plus koji je uticao na dobre rezultate u izvozu, uz povećanje tražnje šumskih sortimenata”, rekao je Partalo.

GODISNJICA
MARKETING