Portal 072info

BiH gubi 47 miliona eura ako ne bude dogovora do 9. decembra

novac-km1

Monitoring komitet EU za pitanje IPA fondova donijeće 9. decembra odluku o uskrćivanju 47 miliona eura namijenjenih BiH ukoliko do tada ne bude postignut dogovor o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”, rekao je šef Sekcije za politička pitanja i odnose sa javnošću u Delegaciji EU u BiH Jirgis Vilčinskas.

Obraćajući se članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Vilčinskas je pojasnio da je riječ o sredstvima pretpristupne pomoći EU za BiH za oblasti transporta, indirektnih poreza, infrastrukutre, malih i srednjih preduzeća, zatvorski sektor, kao i sredstvima namijenjenim Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vilčinskas je rekao da će, ukoliko ne bude dogovora o mehanizmu koordinacije prema EU, biti upitno otvaranje razgovora sa BiH o programiranju paketa IPA-dva, što bi značilo gubljenje oko 100 miliona evra godišnje za BiH.

Pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak predstavila je danas Komisiji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u 2013. godini u kojoj je, između ostalog, istaknut veoma ograničen napredak u političkim kriterijumima, nedostatak zajedničke vizije o budućnosti i načinu funkcionisanja BiH, veoma ograničen napredak u usvajanju evropskog zakona, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ramljak je podsjetila da EU u izvještaju očekuje i hitno usvajanje zakona o javnim nabavkama koji je u skladu sa EU direktivama.

Komisija je usvojila zaključak kojim sugeriše Zajedničkom kolegijumu oba doma Parlamentarne skupštine BiH da zakaže održavanje zajedničke sjednice oba doma o svim pitanjima na kojima postoji zastoj registrovan u izvještaju Evropske komisije.

Odlučeno je da Zajednička komisija za evropske integracije prethodno dostavi pitanja Savjetu ministara BiH zašto je došlo do tog zastoja, na koja će ministri odgovorati na sjednici.

Član Komisije Lazar Prodanović predložio je da kolegijumi oba doma Parlamentarne skupštine naprave operativni plan provođenja neispunjenih obaveza parlamenta BiH koje su navedene u izvještaju Evropske komisije, a da Savjet ministara sa Direkcijom za evropske integracije napravi akcioni plan za provođenje svih obaveza koji su u njihovoj nadležnosti.

Zajednička komisija za evropske integracije očekuje da će joj u narednom periodu biti dostavljeno pismo komesara za proširenje EU Štefana Filea sa listom prioriteta koje treba realizovati, a koji su naznačeni u izvještaju o napretku BiH u 2013.

 Srna

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box