BiH i Crna Gora za suzbijanje nelegalnog prevoza putnika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Između Bosne i Hercegovine i Crne Gore postoji 48 važećih redova vožnji, a bit će preduzete mjere na suzbijanju nelegalnog prijevoza, rečeno je u Banjojluci na sastanku mješovite komisije dvije zemlje za oblast saobraćaja.

“S ciljem rješavanja problema nelegalnog prijevoza i rada ‘nacrno’, dvije delegacije su saglasne da će vozilu registrovanom u drugoj državi zabraniti ulazak na svoju teritoriju, ukoliko obavlja prijevoz putnika, koji po svojim karakteristikama ima sve odlike javnog prijevoza, ako vozač u vozilu ne posjeduje odgovarajuće odobrenje za tu vrstu prijevoza”, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, nakon dvodnevnog skupa u Banjojluci o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Također, kada je u pitanju prijevoz roba za/iz trećih zemalja dogovoreno je da se za 2019. godinu razmijeni kontigent dozvola za obavljanje ovog vida prijevoza u količini od 1.500 dozvola.

Delegacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore razmijenile su informacije i statističke podatke o robnoj razmjeni između dvije države, te istakle opredjeljenje da kroz razvoj putničkog i teretnog transporta i turizma, unaprijede ekonomske odnose.

Šef delegacije Bosne i Hercegovine, Zoran Andrić, predstavio je web portal www.transportnedozvole.gov.ba, koji je namijenjen prijevoznicima, vozačima, kontrolnim organima, kao i svim drugim subjektima koji traže pouzdane i tačne informacije za oblast međunarodnog i međuentitetskog drumskog prijevoza putnika i tereta.

Na ovom portalu se, između ostalog, mogu pronaći podaci o prijevoznicima koji su licencirani od Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, registri redova vožnji za autobuske linije (međunarodni, međuentitetski), pregledi izdatih dozvola za prijevoz tereta, važeći sporazumi, propisi, aktuelni obrasci i drugi podaci.

Fena