Portal 072info

BiH i dalje država niske prevalence HIV-a

Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a kojim predsjedava zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić Maglić, u suradnji s Udruženjem „Partnerstvo za zdravlje“, obilježio je danas različitim aktivnostima u Sarajevu 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić Maglić u izjavi novinarima istaknula je da je BiH, zahvaljujući dobroj suradnji vladinih institucija i nevladinog sektora, i dalje država niske prevalence HIV-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Želimo poslati poruku da, osim podrške koju im daju institucije, mi kao društvo tim osobama i njihovim obiteljima moramo pružiti svaku vrstu socijalne, psihološke i emocionalne podrške te otkloniti svaki vid diskriminacije i stigmatizacije u društvu – kaže ona.

Po njenim riječima, sredstva Globalnog fonda iz kojih su dosad financirane aktivnosti za borbu protiv HIV-a od naredne godine neće biti dostupna BiH, a ovdašnje institucije treba da osiguraju sredstva i poduzmu mjere da bi se u BiH i dalje održala niska prevalenca HIV-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH primila je, u proteklih devet godina, oko 40 miliona dolara pomoći od Globalnog fonda za aktivnosti borbe protiv HIV-a.

Udruženje “Partnerstvo za zdravlje” jedan je od implementatora programa Globalnog fonda u BiH. Implementacija tog programa označena je kao odličan primjer efikasne suradnje vladinih institucija i NVO sektora usmjerene na edukaciju stanovništva o HIV-u i AIDS-u, podršku marginaliziranim grupama posebno osobama koje žive s HIV-om, a sve u cilju smanjenja mogućnosti širenja HIV-a u BiH.

Predstavnik tog udruženja Haris Karabegović kaže da Udruženje “Partnerstvo za zdravlje” od 2002. godine, u suradnji s resornim ministarstvima i institucijama, provodi programe protiv HIV-a i AIDS-a te da su zadovoljni rezultatima i suradnjom vladinog i NVO sektora u borbi protiv HIV-a i AIDS-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zajedničkim naporima su, kako je rečeno, u proteklih 12 godina, uspjeli održati nisku stopu HIV-a u BiH te se nada da će i u periodu koji slijedi zajednički istrajati prema istom cilju.

Predsjedavajuća državnog koordinacijskog odbora za implementaciju programa Globalnog fonda u BiH dr. Šerifa Godinjak ističe da su predstavnici vladinih institucije svih nivoa, nevladinog sektora, struke kao i akademske zajednice proteklih godina ujedinjeni oko tog programa te da zahvaljujući tome u BiH imamo najnižu prevalencu HIV-a u odnosu na države okruženja.

Za Međunarodni dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a postavljeni su info štandovi na različitim lokacijama u Sarajevu na kojima se dijele edukativni materijali, organizirane su i prigodne radionice, a Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH osvijetljena je u obliku vrpce – simbola borbe protiv HIV/AIDS-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME