Portal 072info

BiH i definitivno ostala bez Sutorine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razgraničenje i utvrđivanje državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) završeno je i očekuje se potpisivanje Ugovora o državnoj granici, čime će te dvije države prve od bivših članica SFRJ riješiti pitanje granice, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore.

Iz tog resora su, povodom interesovanja javnosti u vezi sa Rezolucijom o Sutorini, koju je poslanik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio u zvaničnu parlamentarnu proceduru, saopćili da su međunarodno priznate granice država nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije nekadašnje republičke granice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Poznat je stav međunarodne zajednice iz 1992. godine da nema prekrajanja nekadašnjih republičkih granica“, kaže se u saopćenju.

Iz MUP-a su podsjetili da su pregovori na obavljanju poslova razgraničenja, utvrđivanja državne granice i pripremama za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH počeli u oktobru 2008. godine, a završene u maju ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako su naveli, na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i BiH, održanom 26. i 27. maja ove godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana (verificirana) sva granična dokumenta od komisija i stručnih grupa, i to Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH, Tekstualni opis protezanja državne granice i Topografska karta razmjera 1:25000 sa ucrtanom graničnom linijom.

“Cjelokupna državna granica ucrtana je na 19 topografskih karata, prema važećim podacima u katastru, sa spiskom koordinata svih prelomnih tačaka, od tromeđe Crne Gore, BiH i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Crne Gore, BiH i Hrvatske na južnom dijelu”, navedeno je iz crnogorskog ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje se da su sva granična dokumenta verificirali i članovi Komisije, predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Nekadašnja administrativna, katastarska granica, postala je državna granica, što je u skladu sa stavom Badinterove komisije”, kaže se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BHRT

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME