BiH igra u gradu u kojem je u dva dana poginulo 39 ljudi

Podijelite vijest

brazil-articleLargeTreći najveći brazilski grad Salvador ponovo se našao pod budnim okom svjetske javnosti. Naime, policijaci u ovom gradu su već dva dana u štrajku što su iskoristili brojni kriminalci.

U gradu su nastali totalni neredi u kojima je život izgubilo čak 39 osoba, grad se pljačka na sve strane, a štrta se procijenjuje u milionima. 

Situacija se donekle smirila tek dolaskom 2500 vojnika i 250 specijalnih policajaca iz drugih brazilskih gradova koje je u Salvador poslala predsjednica Brazila Dilma Rouseff.

Salvador je i prije dvije godine bio u centru pažnje svjetske javnosti, ali tada je situacija bila još gora. Tada je smrtno stradalo čak 157 osoba.

U Salvadoru će se igrati veliki broj utakmica tokom Svjetskog prvenstva koje počinje za manje od dva mjeseca. Jednu od utakmica igrat će i naša reprezentacija, protiv Irana.

Salvador će ugostiti nekoliko pravih derbija kao što su oni između Španije i Holandije, Njemačke i Portugala, Francuske i Švicarske, a igrat će se i utakmice osmine finala i četvrtfinala.

Iako je treći najveći brazilski grad manje od dva mjeseca uoči početka Mundijala pretvoren u skoro ratno stanje, to čelnike FIFA-e izgleda ne brine previše.

“Uvjereni smo da će lokalne vlasti brzo imati kontrolu nad situacijom. Imamo puno povjerenje u brazilske vlasti i njihovi koncept sigurnosti, razvijen posebno za Svjetsko prvenstvo”, izjavio je Ralf Mutschke, povjerenik za sigurnost u FIFA-i.