BiH ima kvalitetnu, obrazovanu i stručnu radnu snagu

Peta sjednica Vijeća za strane investitore, kojom je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, održana je jučer u prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Osnovni cilj tog savjetodavnog tijela koje je osnovala Federalna vlada je pomaganje i poticanje stranih investicija i unapređenje ukupnog poslovog ambijenta.

Vujanović je na početku informirao članove Vijeća o godišnjoj konferenciji i poslovnom forumu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je u svibnju održana u Sarajevu. Istaknuo je važnost samog održavanja ovog skupa u našoj zemlji koji je okupio oko 3.000 sudionika, 70 velikih stranih investitora i obuhvaćao gotovo 40 događaja. Također, naglasio je da se rezultati tog impozantnog skupa tek očekuju i da je jedan od njegovih glavnih ciljeva bilo povezivanje ekonomija u regiji.

Tijekom trodnevne konferencije prezentirane su mogućnosti ulaganja u bh. gospodarstvo, posebno u energetskom sektoru, metalnoj i drvoprerađivačkoj industriji, poljoprivredi i turizmu, a poseban naglasak dan je na razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

O toj temi je govorio i zamjenik predsjednika Vijeća i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je prezentirao izvješćeOrganizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2019. o stanju malog i srednjeg poduzetništva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

Današnja sjednica bila je i svojevrsna prilika da budu istaknute najznačajnije aktivnosti vezane za promociju stranih ulaganja od posljednje do ove sjednice Vijeća, a iznijeli su ih predstavnici Gospodarske komore BiH, Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Savjetnica premijera Federacije BiH Aida Soko je prezentirala podatke Financijsko-informatička agencija (FIA) da su prihodi koje su gospodarska društva u Federaciji BiH ostvarila u 2018. premašili 49,5 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi KM više nego u prethodnoj godini. Također, profitabilno je poslovalo 15.699 gospodarskih društava u FBiH ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih društava, koja su prošle godine ostvarila oko tri milijarde neto dobiti, što je 5,2 posto više nego 2017. 

Kako je navela, to su podaci koje posebno treba istaknuti jer mogu biti najznačajniji motiv za privlačenje stranih investitora na naše tržište.

Jedan od najznačajnijih zaključaka sa današnjeg sastanka je da “mamac” za strane investitore ne može biti jeftina radna snaga, već interes i profit, što strani ulagači sigurno mogu pronaći u brojnim tvrtkama na bh. tržištu, kao i kvalitetnu, obrazovanu i stručnu radnu snagu.

Istaknuta je i potreba donošenja zakonskih rješenja koja bi još više privukla strana ulaganja i omogućila lakše poslovanje, a kao primjeri su navedeni nedonošenje zakona o elektronskom potpisu koji je u proceduri donošenja gotovo osam godina, potom zakona o prostornom uređenju i drugo.

Više sudionika naglasilo je neophodnost prilagođavanja obrazovnog sisustava potrebama tržišta rada jer je to jedan od ključeva razvoja gospodarstva, te zaustavljanje trenda odlaska kvalificanire radne snage na strana tržišta rada, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Večernji list

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE