BiH ispunjava sve obaveze iz mape puta za liberalizaciju viznog režima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

vizeMonitoring tim za viznu liberalizaciju potvrdio je da Bosna i Hercegovina ispunjava sve obaveze, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH

Radna grupa za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju/Šengen, danas je, naime, u Sarajevu održala 15. redovni sastanak na kojem je još jedanput potvrđeno da Bosna i Hercegovina provodi sve preuzete obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i Post-viza monitoring perioda, uključujući dostavljanje redovnih izvještaja Evropskoj komisiji u Briselu.

Monitoring tim je zvanično potvrdio da su provedene posljednje obaveze koje su postavljene pred Bosnu i Hercegovinu, uključujući uspostavu sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava u Bosni i Hercegovini te zaprečavanje 22 lokacije pogodne za ilegalni prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na sastanku je razgovarano i o tzv. mehanizmu privremene suspenzije bezviznog režima za treće zemlje, koji tek treba da postane dio viznog sistema EU te je konstatovano da se ovaj mehanizam ne odnosi ni na jednu zemlju ili region posebno, i da će biti korišten samo kao “posljednje sredstvo“ u vrlo hitnim situacijama uzrokovanim zloupotrebom bezviznog režima.

Imajući u vidu dosadašnje ispunjavanje obaveza, ocijenjeno je da ta mjera neće biti primijenjena na Bosnu i Hercegovinu.

Monitoring tim pozdravio je rad agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini u cilju očuvanja bezviznog režima te još jednom upozorio sve građane Bosne i Hercegovine da liberaliziran vizni režim sa zemljama Evropske unije, odnosno Šengena, ne koriste s namjerom neosnovanog traženja azila, s obzirom na to da većina njih nemaju nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva i bit će vraćeni u zemlju porijekla.

U prilog ovome Monitoring tim podsjeća da se svaka zloupotreba odluke o bezviznom režimu vrlo brzo i uspješno rješava primjenom Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koji podrazumijeva deportaciju u našu zemlju te druge pravne posljedice.

Upravo jedna u nizu deportacija naših građana iz EU očekuje se do kraja sedmice čarter letom iz SR Njemačke.

Monitoring tim upozorava da su zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, a nakon njihovog evidentiranja, slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

Fena