BiH jedina u Evropi nije počela provoditi proces digitalizacije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH zaključilo je na današnjoj sjednici o procesu prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje da je trenutno stanje alarmantno, jer u preostalih 55 dana do ispunjavanja obaveze prelaska relevantni sudionici u tom procesu – zakonodavna i izvršna vlast, te javni RTV servisi BiH, nisu ispunili zadatke u započinjanju procesa digitalizacije u BiH.

Vijeće Agencije ponovo će uputiti Vijeću ministara BiH prijedlog interventnih mjera za donošenje rješenja radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica neispunjavanja međunarodnog Sporazuma, zaštite interesa TV stanica, te krajnjih korisnika – građana Bosne i Hercegovine.

ČITAJ JOŠ:  Traže sastanak sa ministrom: Zaustavimo negativne trendove u malinarstvu

Vijeće je upozorilo da emitovanje TV programa poslije 17. juna 2015., u najvećem broju slučajeva, neće biti moguće u okvirima dodijeljenih tehničkih uvjeta dozvole.

S obzirom da ovaj problem nije u nadležnosti TV stanica već isključivo države koja nije ispunila uvjete za prelazak na digitalno emitovanje, radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica Vijeće je zaključilo da će Agencija omogućiti nastavak važenja uvjeta dozvole, uz obavezivanje kablovskih distributera da nastave distribuciju programa kada TV stanice same osiguraju signal.

ČITAJ JOŠ:  MARIJA ŠERIFOVIĆ: Biti moja djevojka je najbolja stvar na svijetu

Također, na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2014., te je odobreno da na javne konsultacije bude upućen nacrt Odluke o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama.

Nacrt Odluke je rezultat regionalne saradnje i sklapanju multilateralnog Sporazuma o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, saopćeno je iz RAK-a.

Buka

072INFO TV