Portal 072info

BiH još čeka naknadu za potopljene kuće

Posljednju uplatu iz Srbije na ime naknade za potopljeno zemljište u Podrinju tri bh. opštine dobile su 1991. godine.

Pitanje plaćanja naknade za potopljeno zemljište, ugovorne obaveze koju Srbija posljednje 23 godine ne izmiruje prema opštinama u Bosni i Hercegovini, biće na dnevnom redu prve zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, saznaje Al Jazeera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izgradnjom hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik pedesetih godina prošlog stoljeća, potopljeno je blizu 1.100 hektara u četiri opštine, koje se sada nalaze u Republici Srpskoj. Do rata, redovno su dobijale naknadu, ali je sada godinama bezuspješno traže.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Mustafu Atlića, čija je kuća potopljena. Još se sjeća kuće, kao i izgradnje hidroelektrane koja je sve promijenila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ta 1952. godine je bila rodna godina, a nama je bilo naređeno da sečemo voće. Kuće da rušimo, kuće da prenosimo”, prisjeća se Mustafa Atlić, stanovnik Diviča.

Hidroelektrane je gradila Srbija. Ona raspolaže proizvedenom strujom, ali je obavezna plaćati naknadu za potopljeno zemljište. To redovno ispunjava prema četiri svoje opštine, ali ne i prema onima u BiH. Poslije raspada zajedničke države, ugovori iz šezdesetih godina prestali su da se poštuju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U opštini Zvornik potopljeno je više od 500 hektara. Računaju da bi im godišnji budžet zbog toga trebao biti veći za blizu pola miliona eura.

Više od decenije, kažu, postavljaju to pitanje, ali odgovor su prvi put dobili ovog ljeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske tražilo im je da pripreme podatke za zajedničku sjednicu dvije vlade – Republike Srpske i Srbije na kojoj je u junu, poslije 23 godine, pokrenuto to pitanje.

“To bi nama u budžetu značilo. Budžet bi nam se za nekih 6-7 posto sigurno povećao. Važno je da postoji spremnost da se to riješi. I to je bar nešto, za razliku od ranijih godina”, ukazuje Bojan Ivanović, zamjenik načelnika Opštine Zvornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Osim u Zvorniku, akumulaciona jezera potopila su zemljište u još tri opštine sa bosanskohercegovačke strane – u Višegradu, Rogatici i Srebrenici. Sve one, poslednju uplatu iz Srbije na ime naknade za potopljeno zemljište, dobile su 1991. godine”, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

U Srebrenici procjenjuju da im Srbija od tada duguje više od 17 miliona eura. Izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna ispuniti svoje obaveze pozdravljaju, ali ne i ocjenu da su se toga sjetili tek nakon 23 godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pozvao bih ga da uđe u arhiv Vlade Srbije, ukoliko je do tih instanci stizalo ono što smo mi pisali, uključujući i nekadašnjeg predsjednika [Borisa] Tadića koji je takođe boravio u Srebrenici. Mi smo koristili te prilike da dođemo do direktnog kontakta. Pisali smo i samoj elektrani kao preduzeću, odnosno Drinsko-limskim hidroelektranama, tako se to sada zove, resornom ministarstvu i Vladi Republike Srbije. Nikada nismo dobili nikakav odgovor”, napominje Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Sada se stvari pokreću. U resornom ministarstvu kažu da je predloženo formiranje ekspertske radne grupe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci sa obje strane Drine utvrđivaće tačna potraživanja i predložiti rješenje. O tome će krajem septembra raspravljati i dvije državne vlade, za Al Jazeeru kaže predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić.

“Očekujemo da ćemo postići razuman i obostrano prihvatljiv dogovor, koji će značiti tačnu finansijsku i vremensku dinamiku realizacije ove obaveze”, potvrdio je Zvizdić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Taj dogovor biće dobra matrica za unapređenje ukupnih regionalnih odnosa, ocjenjuje.

Do tada, mještani koriste dobre strane jezera. Poput Mustafe Atlića, iz čije je radionice izašao gotovo svaki čamac u Diviču.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME