BiH kaska za cijelim regionom

BiH kaska za cijelim regionom

slika (15)

Politički lideri u BiH treba hitno da nađu rješenje za odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, navedeno je u danas usvojenim zaključcima ministara spoljnih poslova EU.

“U tom kontekstu, od lidera očekujemo da se uključe u konstruktivni dijalog s EU kroz specijalnog predstavnika i šefa Delegacije EU u BiH”, navedeno je u zaključcima.
Ministri su izrazili zabrinutost zbog nedostatka napretka BiH na putu ka EU jer BiH, kako je navedeno, zaostaje za ostalim zemljama u regionu. Ministri su, takođe, zabrinuti zbog mogućih implikacija za opšte izbore 2014. godine ukoliko ne dođe do implementacije odluke.

“Zahtijevamo od BiH da hitno usklade Ustav s Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Potreban je kredibilni napor u tom smislu kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU mogao stupiti na snagu”, navode ministri, podsjećajući da je puna implementacija odluke “Sejdić i Finci” neophodna da bi EU mogla razmotriti kredibilnu aplikaciju za članstvo.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH i član Delegacije BiH u Savjetu Evrope, ističe da je ovo jedna u nizu poruka EU da neće odustati od implementacije odluke “Sejdić i Finci”, pogotovo što su u BiH, kako je istakla, ljudska prava na vrlo diskutabilnom nivou.

“Mislim da oni na taj način pokušavaju da malo animiraju političare u BiH da se to uradi. Mislim takođe da se tu stvari kreću u pozitivnom pravcu i da postoje određeni nagovještaji da bi se na jesen, odnosno već u septembru moglo eventualno razgovarati u parlamentu o usvajanju amandmana na Ustav BiH u smislu implementacije presude”, navela je Markovićeva. Upozorila je da ovo pitanje mora biti riješeno najkasnije do kraja godine i izrazila nadu da bi se to moglo i desiti.

“Kad u aprilu iduće godine budu raspisani izbori, onda se više ne može ni ustavna ni bilo koja druga zakonska regulativa mijenjati. Ali ja sam optimista da će to biti urađeno do kraja godine”, navela je Markovićeva.

Halid Genjac, poslanik SDA i predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije bh. parlamenta, istakao je da su ministri ponovili poruku koju šalju već duže vrijeme da BiH ozbiljno zaostaje.

“Oni konstantno upozoravaju da je rješenje presude najprioritetnije političko pitanje, a važnost tog pitanja nije pratila odgovarajuća reakcija ni Vijeća ministara niti Parlamentarne skupštine, kojima bi to zaista trebalo da bude prioritet. Postoje najave da će se Brisel i gospodin File još dodatno angažovati na tom pitanju nastojeći da ne izgubimo ni ovu godinu”, rekao je Genjac. Istakao je da SDA nastoji u razgovorima s liderima političkih stranaka i unutar stranke doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, je prije nekoliko dana takođe izjavio da je optimista da bi ljetna pauza mogla biti iskorištena za intenzivne razgovore o načinu implementacije odluke.

“Vjerujem da bismo na jesen mogli imati odluku i to pitanje trajno riješiti”, rekao je Čović.

Put ka EU nije samo odluka “Sejdić i Finci”

Evropski put BiH je puno više od implementacije odluke “Sejdić i Finci”, rekla je juče Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, koja danas putuje u Brisel.

Dodajući da je evropski put nemoguć bez mehanizma koordinacije, napomenula je da je Vlada RS na visini zadatka, kada su u pitanju sve stvari u vezi s procesom integracija.

“Posjeta će biti dobra prilika da se pojasne određene političke pozicije, da se razgovara o ekonomskoj situaciji, da se razgovara o stanju budžeta, projektima koji su započeti a nisu implementirani, kao i o budućim projektima”, navela je Cvijanovićeva, istakavši da će u Briselu pojasniti poziciju RS u vezi s evropskim integracijama.

Izvor: Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE