Portal 072info

BiH kasni u čišćenju miniranih područja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

mine

Nevladina organizacija “Inicijative preživjelih od mina” poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da urade reviziju državne Strategije protivminskih aktivnosti i time naprave realnu procjenu kako postići krajnji cilj koji predviđa da BiH postane zemlja bez mina do 2019. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom 4. aprila, međunarodnog Dana svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina, nevladina organizacija “Inicijative preživjelih od mina” , članica Međunarodne kompanje za zabranu mina (ICBL), podsjeća da ove godine BiH obilježava 15 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina.

BiH je, zahvaljujući značajnoj podršci međunarodnih donatora u proteklih 15 godina, znatno napredovala prema ostvarenju konačnog cilja da postane zemlja bez mina do 2019. godine. Međutim, osiguranje finansijskih sredstava za čišćenja preostalih miniranih područja u najvećoj mjeri pada na teret nadležnih instutucija u BiH kako je predviđeno državnom Strategijom protivminskih aktivnosti 2009-2019.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U današnjem saopćenju navode da je nakon polovine provedbenog perioda strategije, evidentno ogromno kašnjenje u čišćenju miniranih područja, te je postalo očigledno da BiH neće biti u stanju da postigne krajnji cilj u planiranom vremenskom roku.

Podsjećaju da će priliku za reviziju dosadašnjih napora i dodatno animiranje svih aktera u BiH u cilju postizanja krajnjeg cilja, nadležne institucije imati na globalnoj Revizijskoj konferenciji koja će biti održana u Mozambiku, krajem juna 2014. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zajedno sa državama potpisnicama Konvencije, uključujući i 70 drugih država kontaminiranih minama, imat će mogućnost i obavezu da detaljno izvjeste o tome na koji način će ispuniti preostale obaveze iz konvencije.

– U vezi s tim, pozivamo nadležne institucije da, između ostalog, urade reviziju Strategije protivminskih aktivnosti 2009-2019 što je moguće prije, a svakako prije Revizijske konferencije, te na osnovu revidirane strategije, potvrde da krajnji rok za završetak čišćenja svih preostalih miniranih područja u BiH ostaje 2019. godina. Ukoliko postojeći plan i krajnji rok više nisu realni, potrebno je predstaviti revidirani, realan i ambiciozan plan s novim krajnjim rokom za čišćenje svih preostalih miniranih područja – navedeno je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodali su i da bi nadležne institucije morale iskoristiti period do konferencije za detaljnu pripremu i provedbu revizije strategije.

fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)