BiH: Kompanija sa jednim zaposlenim za dvije godine imala prihod veći od milijardu KM

BiH: Kompanija sa jednim zaposlenim za dvije godine imala prihod veći od milijardu KM

Kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo našla se među 20 firmi sa najvećim prihodima u Federaciji BiH prema podacima za 2023. godinu, piše Biznisinfo.

Ova kompanija je lani imala ukupne prihode od oko 357 miliona KM, kao i dobit od 347 hiljada maraka. Ono što ovu kompaniju čini specifičnom jeste da je prošle godine, kao i godinama unazad, imala samo jednog zaposlenog. Firma se bavi trgovinom električnom energijom, a ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situacija je i sa drugim firmama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih. GEN-I je dio Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Vlasnici firme su iz Slovenije. Inače, ranijih godina firma je imala još veće prihode. Tako je 2022. godine, također sa jednim zaposlenim, imala prihode od čak 761 milion maraka, a godinu prije toga 431 milion KM.

Dakle, prošle godine su prihodi kompanije više nego prepolovljeni, što se moglo i očekivati jer je došlo do pada vijednosti struje na tržištu. Podsjetimo da je 2022. godina bila obilježena visokom cijenom energenata ali i električne energije, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Prošle godine se tržište stabilizovalo.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica