BIH: Kriza se lomi preko gladnih

Podijelite vijest

RIJEKA, 10.11.2004.  PROSJAK, ILUSTRACIJA SNIMIO PETAR FABIJAN

Intenzivirane su kontrole korisnika javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo koji ostaju bez prava na topli obrok ako tri ili više puta mjesečno ne dođu po njega.

Ovo je dokaz da nema dovoljno novca u budžetu za rad javnih kuhinja i sve se lomi preko leđa najugroženijih, tvrde u humanitarno-karitativnoj organizaciji “Kruh svetog Ante”, koja u tri kuhinje, u Sarajevu i Varešu, hrani oko 1.000 osoba.

Da opasnost od reduciranja spiskova korisnika prijeti svugdje ukazali su i u “Merhametu”, te istakli da se javne kuhinje bore za opstanak jer sredstva koja dobijaju nisu dovoljna, a korisnika je sve više.

“Dovijamo se na razne načine da ne dođe do redukcije spiskova, do skraćivanja kako bi bilo manje korisnika. To ne znači da se to neće sutra desiti. Imamo nekih akcija, donacija… U akciji prikupljanja kurbanskog mesa obezbijedi se meso za cijelu godinu. Na teške muke dolazimo kada su u pitanju kruh, začini, grah… Planiramo akciju da uposleni izdvajaju jednu KM za obroke. Trudimo se, ali i dalje prijeti opasnost da se smanji broj korisnika ako se ovako nastavi”, rekao je Ruždija Adžović, portparol “Merhameta”.

Ova organizacija svakodnevno u desetak kuhinja u BiH priprema više od 8.000 obroka, od čega samo u narodnoj kuhinji “Imaret” u Tuzli oko 3.500.

Sandra Zaimović iz “Kruha svetog Ante” istakla je da se novac iz budžeta troši na različite stvari, dok se kroz smanjenje broja korisnika javnih kuhinja štedi i krizu u budžetu osjete najugroženiji.

“Sve se lomi preko korisnika javnih kuhinja. Ako neko u Kantonu Sarajevo ne dođe tri puta u mjesecu, skidaju ga sa spiska. Ali ako ne dođe to ne znači da nije gladan. Neko može biti bolestan, da stanuje daleko, da nema telefon da se javi da ne može doći. Te kontrole iz inspektorata Ministarstva rada su uvedene prije nekoliko mjeseci, ali su u posljednja dva mjeseca intenzivirane. Mi smo javna kuhinja i ako je neko zatražio da tu jede, znači da je u potrebi”, naglasila je Zaimovićeva.

Dodala je da se snalaze na razne načine. Osim sredstava iz budžeta, imaju i donacije, pa primaju i korisnike koji ne mogu ostvariti pravo preko centara za socijalni rad, ali je sve teže pronaći donatore.

Muamer Bandić, ministar rada, socijalne politike, raseljenih i izbjeglih Kantona Sarajevo, kazao je da su javne kuhinje dobile sredstva za materijalne troškove poput režija, u iznosu kao i prošle godine, dok artikle za topli obrok dobijaju preko Direkcije robnih rezervi KS, te da Ministarstvo finansija utvrđuje dinamiku isplate u skladu sa prilivom novca.

Na pitanje o kontrolama istakao je da se treba pridržavati uredbe i kriterija na osnovu kojih se stiče pravo na topli obrok, a da je u postavljanje pravila bio uključen Koordinacioni odbor javnih kuhinja.

“Kuhinje imaju neke korisnike koji nisu po rješenjima. Pridržavajući se kriterija umanjen je broj korisnika”, dodao je Bandić.

Nezavisne novine