BiH: Lažnom kupovinom automobila prevario građane za 3.000 maraka

Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Š.Dž. zbog osnovane sumnje da je lažno dogovarajući kupovine automobila varao njihove vlasnike oštetivši ih za ukupan iznos od tri hiljade maraka.

Tužiteljtsvo je 42-godišnjaka iz Brčkog, koji je ranije osuđivan za imovinska i druga kaznena djela, optužilo da je krajem protekle i početkom ove godine, lažno se predstavljajući kao kupac, preuzimao posjed nad vozilima nakon čega vlasnicima ne bi platio dogovorenu kupoprodajnu cijenu, prenosi Fena.

Kako je priopšteno iz Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, optuženi je u vršenju kaznenih djela iskazao naročitu upornost koristeći se pri tom različitim sredstvima obmane kako preuzeti automobil ne bi platio.

Tako je u jednom slučaju nakon predaje vozila pozvao policiju tvrdeći kako ga vlasnik vozila, kada je zahtijevao novac, uznemirava, dok je u drugom iskoristivši ukazano povjerenje vlasnika da na trenutak sam ostane u vozilu u istom pobjegao s lica mjesta, navodi se u optužnici.

Postoji osnovana sumnja da je optuženi postupajući na navedeni način u više navrata oštetio vlasnike za iznose od sedam stotina do hiljadu i po konvertbilnih maraka, čime bi počinio produženo kazneno djelo prevare.

bh-index.com