BiH: Ljubav u doba korone na velikom ispitu

81

Širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ranije sretni parovi se razilaze, a mnogi od njih se i razvode.

Neki za to okrivljuju stres od pandemije, dok drugi kažu da je ona samo navidjelo izvukla stare probleme.

Na nivou cijele države broj novih bračnih zajednica mnogo je manji nego prethodnih godina, dok je evidentan rast broja zahtjeva za razvod.
Brojni strahovi

Tako, naprimjer, u Bijeljini je u 2020. godini u vrijeme pandemije koronavirusa sklopljeno 443 brakova, što je za oko 80 manje nego godinu ranije, potvrdila nam je Dragana Ljubojević, šefica Odsjeka za matične poslove u Gradskoj upravi Bijeljina.

S druge strane, u Centru za socijalni rad Bijeljina kažu da je u 2020. godini bilo 92 pokušaja mirenja bračnih drugova, dok je godinu ranije bilo 148 zahtjeva za pokušaj mirenja.

Psihologinja Cvijanka Rakić kazala je za “Avaz” da je u skladnim i funkcionalnim brakovima pandemija samo još više učvrstila dobre odnose između supružnika, dok je u labilnijim vezama još više bračne supružnike izbacila iz ravnoteže i udaljila jedno od drugog.

– Razloga je mnogo, poput straha od gubitka posla, nemogućnosti osiguravanja sredstava za egzistenciju…Sve je to dodatno udaljilo jedno od drugog, umjesto da udruže snage i da se zajednički bore za sebe i svoju porodicu – kazala je Rakić.

Azra
Utjecaj Corona pandemije na psihičko zdravlje djece i omladine
23.02.2021 u 14:43

Prema podacima u Gradskoj službi u Gračanici, u prošloj godini brak su sklopila 302 para. U istom periodu razvela su se 82 para, što je opet u nekom prosjeku.

U Centru za socijalni rad tokom pandemije, posebno u prvim mjesecima krize, počeli su se susretati s poremećenim porodičnim i bračnim odnosima.

Kritični mjeseci

– Ljudi su pojedinačno dolazili u prvim kritičnim mjesecima, ali i kasnije u našu ustanovu. Tražili su pomoć psihologa. Vidjelo se da je novi način života, bolest za koju se nije znalo šta donosi, šta odnosi, zatvaranje firmi, gubljenje posla, briga za djecom, strah, neizvjesnost, vodi ih u probleme. U takvim situacijama moglo je doći i do pucanja brakova, ali ne mislim da je toga bilo u nekom drastičnom procentu – kaže direktorica Centra za socijalni rad u Gračanici Jasminka Begović.

Prim. dr. Medin Hodžić, šef Centra za mentalno zdravlje u Domu zdravlja u Gračanici, kaže da je pandemija trebala ujediniti parove.

Šta kažu građani

– Ja mislim da bi se bračni drugovi, kada se nađu u ovakvoj neprilici, kada ne znaju ni kakvo ih je zlo spopalo, niti kakve će posljedice biti, kako se ponašati, trebali još više poštovati i uvažavati, a ne posezati za razvodom – kaže Adil Kuduzović.

– Pandemija je, osim bolesti i smrti, donijela i brojne druge probleme, pa uz bolest, dolazi i strah, neizvjesnost, pa izolacija, pa onda bile stale plaće, a stizali računi. Sve je to itekako utjecalo da se kod bračnih drugova stvori nervoza i nerazumijevanje i to bi mogli biti glavni razlozi povećanog broja razvoda – kaže Hasan Muharemović.

– Kriza, ova ekonomska, pa i porodična, sve više će se usložnjavati, znam iz dugogodišnjeg životnog iskustva. Nisam imao nikakvih problema, s te strane. Supruga je umrla 1996. godine. Na spratu kuće živi sin, snaha i dvoje unučadi. Poštujemo se međusobno i to je najvažnije – kaže Pero Torbica.

– U skladnom braku živim već 42 godine. Svi smo živi i zdravi. Djeca su se osamostalila sa svojim porodicama. Korona je malo zaustavila neke poslove, ali sve smo nevolje složno dočekivali i borili se protiv njih – kaže Đuka Lazić.

IZVORAvaz
Prethodni članakEvropska komisija poručila da je šest zemalja “otišlo predaleko” sa ograničenjima na granicama
Sljedeći članakNajčešći razlozi pada Windows operativnog sistema