BiH: Maske moraju nositi i oni koji su imali koronu i vakcinisali se

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Građani koji su prebolovali COVID-19, kao i oni koji su se vakcinisali dužni su i dalje prilikom izlaska iz kuće nositi zaštitne maske u Kantonu Sarajevo.

Dio mjera

To je potvrdila za “Dnevni avaz” Aida Pitić, poznata epidemiologinja i direktorica JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Kako je navela, i dalje je u jeku pandemija i neophodno se pridržavati mjera. Istakla je da ne treba doći do opuštanja kako bi se spriječilo širenje zaraze opakim virusom.

 – Naredbe za nošenje maske na otvorenom, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19 oboljenja, donijeli su Vlada FBiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH, Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS. Sve naredbe građani su dužni poštivati – rekla je Pitić.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kanton Sarajevo te inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS i dalje kontroliraju nose li građani maske.

Važeće naredbe

– Još je važeća naredba o nošenju maski. Kazne za one koji se ne pridržavaju je 500 KM – kazao je Mirza Hadžiabdić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

I Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS i član Kriznog štaba, naglašava da su maske dio mjera i važe za sve građane Kantona Sarajevo.

Prenošenje bolesti

Kako navode stručnjaci, još se ne zna kakav je utjecaj stečenog imuniteta na mogućnost transmisije, odnosno prenošenja bolesti na druge. Na temelju sadašnjeg znanja i nauke, činjenica je da imunost na bolest ne sprečava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.