Portal 072info

BiH među državama sa najmanje rasnih predrasuda

Bosna i Hercegovina našla se među državama sa najmanje rasnih predrasuda u sklopu istraživanja koje su sproveli naučnici s Harvarda. Srbija, Slovenija i Irska su države sa najmanje rasnih predrasuda, a najviše ih ima Češka, pokazalo je ovo je istraživanje.

 

Istraživanje je provedeno između 2002.i 2015, a ispitanici učestvovali u interaktivnom Projektu Implicit kvizu u kojem su spajali slike s riječima. Jedan od zadataka bio je povezivanje pozitivnih i negativnih pojmova s prizorima crnih i bijelih lica.

U ispitivanju je također korišten Test implicitne asocijacije (IAT) koji mjeri nesvjesne predrasude. Test je provjerio koje pozitivne i negativne pojmove Evropljani povezuju s crncima. Naučnici su rezultate istraživanja objavili na portalu Open Science Framework. IAT je pokazao da ljudi iz svih evropskih država rijetko povezuju pozitive pojmove s crnim licima nego bijelima.

Studija je također otkrila da i osobe koje nemaju rasističke stavove imaju neke rasne predrasude.

Karta rasizma pokazuje da najmanje predrasuda imaju Irska, Slovenija i Srbija. Rasizam je najviše prisutan u Češkoj, navodi se u istraživanju.

Podijelite članak